Utorak, 24. jun 1997.

SEDNICA KRNJEG PREDSEDNICKOG SAVETA KOALICIJE "ZAJEDNO"

Djindjic: "Zajedno" vise ne postoji kao izborna koalicija

Savez SPO, DS i GSS postoji samo kao neverifikovani poslanicki klub u Saveznoj skupstini i u gradovima i opstinama u kojima je na vlasti, izjavio lider DS

Nastavak saradnje bez SPO:
Zoran Djindjic i Vesna Pesic
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Demokratska stranka i Gradjanski savez Srbije su se dogovorili da nastave saradnju, ali da vise ne pozivaju Srpski pokret obnove i njenog predsednika jer on to ne zeli - saopstio je Zoran Djindjic, predsednik DS, posle jucerasnjeg jednocasovnog sastanka DS i GSS, koji je on nazvao krnjim Predsednickim savetom koalicije "Zajedno".

Koalicija "Zajedno", po Djindjicevim recima, postoji kao neverifikovani poslanicki klub u Saveznoj skupstini i u gradovima i opstinama u kojima je na vlasti. "Ona, medjutim, vise ne postoji u pripremama za naredne izbore. Nismo cak uspeli ni da razgovaramo o tome, jer lider SPO odbija kontakte s druge dve clanice koalicije", rekao je Djindjic.

DS i GSS ce, kako je saopstio lider demokrata, okupiti sve demokratske snage u Srbiji i Jugoslaviji koje su zainteresovane ne samo za ucesce na izborima nego i za to da Srbija bude zemlja u kojoj ce se politicka volja izrazavati na fer i korektan nacin.

"O koaliciji "Zajedno" vise ne moramo da razgovaramo. Dacemo niz pozitivnih inicijativa kako da se dodje do programske saglasnosti o tome sta je najvaznije i kako resiti ta pitanja. Zato cemo da nastojimo da privucemo i veliki broj eksperata koji nisu u nasim strankama. Raspravljacemo o ustavnim i zakonodavnim pitanjima, lokalnoj samoupravi, a ne treba iskljuciti ni nacionalno pitanje, rekla je Vesna Pesic, dodavsi da je to strategija izgradnje konsenzusa o strateskim pitanjima u Srbiji.

Draskoviceva izmisljotina

Izjavu Vuka Draskovica o Djindjicevoj poseti Crnoj Gori, lider demokrata je prokomentarisao kao izraz kucnog vaspitanja i cistu izmisljotinu. "Nije tacno da sam putovao avionom republicke vlade, da sam u avionu bio sa Vucelicem, da sam razgovarao o koaliciji sa SPS-om", rekao je Djindjic. Po njegovoj oceni ta izjava trebalo bi da bude alibi Vuku Draskovicu za podrsku promeni saveznog Ustava.

- U Crnoj Gori smo se dogovorili (sa Milom Djukanovicem) o mnogim vidovima konkretne saradnje sto ce se videti u narednom periodu. Dogovorili smo da sve partijske, ideoloske i licne interese stavimo u funkciju politickih i ekonomskih reformi SRJ. To je simbolican gest koji pokazuje da i stranke sa razlicitom ideologijom mogu da saradjuju na jednom poslu koji nadilazi stranacke interese - rekao je Djindjic.

DS i GSS, kako je rekla Vesna Pesic, nece odustati od zahteva da se realizuje Sporazum o minimuma izbornih uslova koji je potpisalo 12 opozicionih stranaka. Dogovoreno je da se organizuje aktivna antiizborna kampanja ako se ne pokaze minimum dobre volje da se ti izborni uslovi ispune.

Na novinarsko pitanje kako ce se verifikovati mandati u saveznom parlamentu, Zoran Djindjic je odgovorio: "Tesko. Od cetiri potpisnice liste za savezne izbore koalicije "Zajendo", samo jedna stranka (SPO) ne zeli da se verifikuju mandati. Po zakonu, potrebno je da za verifikaciju mandata budu sve cetiri stranke. To nam je pouka za ubuduce."

Vesna Pesic je dodala da je sukob oko verifikacije mandata u i bio jedan od glavnih sporova unutar koalicije. "Kome smeta da se mi pojavimo u saveznom parlamentu? Mi smo protiv kandidature Slobodana Milosevica za predsednika SRJ. Ako bi to i bio predlog, dvadeset ljudi bi neprestano moglo da traze da on pred parlamentom polaze racune. Mi tu mogucnost necemo imati ako ne udjemo u parlament," zakljucila je predsednica GSS.

Upitan da li ocekuje opstrukciju lokalne vlasti, Djindjic je rekao da je jedina mogucnost za to da SPO napravi koalciju sa SPS-om. "Sumnjam, medjutim, da bi u slucaju da takav nalog stigne iz centrale SPO, odbornici te stranke u brojnim mestima ispostovali," dodao je Djindjic.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /