Utorak, 24. jun 1997.

USPESAN POSLOVNI COVEK

Ishrana

Naidjete li na ovog muskarca, na vasu srecu, kuvanje Vam verovatno nece biti mnogo potrebno. On ce se vec pobrinuti da neko to radi umesto Vas. On sebi jednostavno ne moze dozvoliti da njegova lepsa polovina umesto na skupe francuske i fine parfeme mirise na skembice i beli luk, nije naodmet da ga katkad ipak iznenadite, jer ce vase kulinarske vestine i kod ovakvog muskarca podici Vas rejting u njegovom srcu. Problem je u ovom slucaju malo tezi, jer je on navikao na kvalitetnu hranu i ekskluzivna mesta. Ne mozete se naravno, takmiciti sa "malim tajnama velikih kuhara" (uglavnom muskaraca), i spremati jela kojima ni ime ne umete da izgovorite, a kamoli da znate od cega su sacinjena. Ali zato mozete biti "sami svoj majstor" i odabrati nesto novo, jednostavno za pripremu, dovoljno neobicno i briljantno servirano.

|Pastrmka u pavlaci

Potrebne su cetiri pastrmke srednje velicine ili dve vece, 300 gr putera, 3 decilitra pavlake, limun, kasika seckanog persuna, kasika seckanog vlasca, so, biber, brasno.

Ocistiti, oprati i dobro osusiti pastrmke. Uvaljati ih u brasno. U vatrostalnoj posudi otopiti puter i sloziti pastrmke. Posoliti ih i pobiberiti pa peci oko pola sata na srednjoj temperaturi U medjuvremenu kuvati na pari pavlaku posoljenu i pobiberenu. Kad se smesa zgusne, maci sa sporeta, dodati sok od limuna i zacine. Pastrmke preliti sosom i zapeci na visokoj temepraturi.

Rolnice od mesa

Potrebna su cetiri svinjske snicle (po 150 gr), 150 grama zelenih maslina punjenih paprikom, 150 grama topljenog sira sa zacinskim biljem, jedno zumance, dva cena belog luka, tri kasike ulja, so, biber, 5 kasika masnije slatke pavlake, kasika brasna, manja tikvica.

Snicle izlupati da se istanje. Tikvicu iseci na rezance pa rasporediti po sniclama. Sitno iseckati masline i pomesati sa zumancem i dve kasike struganog sira. Ovim premazati snicle i saviti ih u rolnice. Pricvrstiti ih cackalicom i isprziti sa svih strana na ulju. Posoliti i pobiberiti, dodati na listice narezan beli luk i zaliti sa pola litre vode. Kad voda provri, poklopiti i dinstati pola sata. Rolnice izvaditi a u sok dodati preostali topljeni sir, pavlaku izmesanu s brasnom i prokuvati. Dodati zacinskog bilja po zelji. Rolnice preliti sosom.

Biftek inenadjenja

Potrebno je 600 grama bifteka, 150 grama luka, 100 grama putera, 250 grama sampinjona, 250 grama sira trapista ili gaude, so, biber, persun, beli luk, kasika vegete.

Biftek izrezati i svaki komad staviti u foliju namazanu uljem, posoliti, odozgo staviti list sira i na to izdinstane sampinjone. Staviti da se pece na ringli ili rostilju.

Sampinjoni se dinstaju na puteru i seckanom luku, posole, pobibere, i na kraju se doda sitno seckani beli luk i persun. Umesto bifteka mozete na ovaj nacin pripremiti i telece ili svinjske snicle.

Junetina na lovacki nacin

Potrebno je pola kilograma junetine, kasika vegete, 50 grama masti, biber, kasika senfa, cetiri manja kisela krastavca, jedna pavlaka, kasika brasna. Junetinu iseci na snicle, izlupati i jednu stranu pobiberiti a drugu posuti vegetom. Snicle prziti na vreloj masti i to najpre stranu bez vegete.

Przene odreske premazati senfom, poredjati na njih na kolutove izrezane krastavce, naliti sa decilitrom vode i preliti pavlakom u koju ste umesali kasiku brasna. Snicle pustiti da se kratko prokuvaju. Sluziti uz kuvani pirinac.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /