Utorak, 24. jun 1997.

SEFKO ALOMEROVIC, NA ROCISTU U BEOGRADU PO TUZBI COSICA

"Cosic kao predsednik SRJ nije nista preduzeo da spreci zlocine u Sandzaku"

Beograd. - Dobrica Cosic ima objektivnu odgovornost za nasilje nad sandzackim Muslimanima, jer kao predsednik SRJ nije preduzeo nista da te zlocine spreci. Stavise, nekim svojim izjavama ih je intenzivirao. U vreme Cosiceve vladavine bilo je najvise nemilih dogadjaja u Sandzaku - izjavio je juce Sefko Alomerovic, predsednik sandzackog Helsinskog odbora za ljudska prava, na glavnoj raspravi u Prvom opstinskom sudu pred kojim odgovara za klevetu prema privatnoj tuzbi Dobrice Cosica i Vladimira Matovica. Tuzioci terete Alomerovica za vise izjava datih informativnoj agenciji "Beta", "Nasoj Borbi", Radiju "Dojce Vele" i novopazarskom listu "Has", u kojima za planiranje otmice u Strpcima optuzuje Cosica u svojstvu ondasnjeg predsednika SRJ i njegovog savetnika Matovica.

Govoreci o represalijama u Sandzaku, Alomerovic je u trocasovnoj odbrani naveo da se pocetak i kraj ubistava i otmica vremenski preklapa sa Cosicevim predsednikovanjem. Po njegovim recima, Cosicevu ulogu treba sagledati i u kontekstu njegovih veza sa Radovanom Karadzicem "o cemu Helsinski odbor poseduje dokaze koje je prosledio Haskom sudu u cilju rasvetljavanja otmice u Strpcima". Rec je, pojasnio je Alomerovic, o snimcima razgovora Cosic-Karadzic u kojima se, pored ostalog, pominju termini "kontrolisana destabilizacija" i "dodatna ratna strategija".

Svedok Milo Djukanovic?

Alomerovic je predlozio da se za svedoka pozove crnogorski premijer Milo Djukanovic zbog intervjua koji je svojevremeno dao listu "Monitor", a u kojem, pored ostalog, kaze da postoji opravdana sumnja da iza etnickog ciscenja Muslimana u Pljevljima stoji Vojska Jugoslavije. O ovom predlogu sud ce naknadno odluciti

Alomerovic je, govoreci o ulozi Vladimira Matovica, naveo da je on u svojstvu predsednika Komisije za krizna podrucja boravio 1993. godine u Sandzaku "ali samo da bi proverio moze li 6.000 vojnika VJ preci odatle u Bosnu i potisnuti bosansku vojsku iz Gorazda, sto se posle i dogodilo. Kad sam o tome obavestio domacu i svetsku javnost, Matovic me pozvao i nazvao izdajnikom". Okrivljeni je odbio da odgovara na pitanja opunomocenika tuzitelja, objasnivsi da su "pitanja tendenciozna kao i tuzba koja se poziva na njegove, neverno prenesene izjave u pomenutim informativnim kucama".

Nastavak sudjenja zakazan je za 2. juli, a okrivljeni ce u nastavku odbrane, kako je najavio, izneti podatke o otmici u Strpcima.

O. Mamuzic

"Dokaza dovoljno za Tribunal"

"Zadovoljan sam sudjenjem, korektno je. Ne cudi me Cosicev nedolazak, on misli da je njegova velicina dovoljna da zaseni sudjenje. Ne bih voleo ni da se pojavi posto je slabog zdravlja, a ja cu izneti dovoljno dokaza da odbacim ovu tuzbu, iako ih ima dovoljno za podizanje tuzbe protiv njega. Upravo toga se i plase, motiv ovog procesa je da se osujeti postupak pred Tribunalom", rekao je izvestacima Alomerovic. Inace, u sudnici se juce pojavio Vladimir Matovic, ali je ubrzo udaljen iz procesnih formalnosti zbog Alomerovicevog svedocenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /