Utorak, 24. jun 1997.

U LONDONU JUCE POCELI PREGOVORI SRJ I LONDONSKOG KLUBA

Cena duga nepromenjena

Ukoliko BiH i Londonski klub sklope sporazum 30. juna, dug SRJ za reprogramiranje bice oko 2,25 milijardi dolara

Beograd. - Vest da su juce, posle osmomesecne pauze startovali pregovori SRJ i Londonskog kluba, nije donela nikave promene u ceni duga na sekundarnom trzistu. Ona se krece oko 49 centi za dolar i kako kaze analiticar ING Baringsa Parvoleta Stereva taj iznos ostace verovatno nepromenjen "jer se analiticari boje da bi pregovori mogli da traju veoma dugo". O pregovorima, za sada nisu prostrujale nikakve vesti iz prostog razloga sto su oni otpoceti juce po podne - ruckom.

U internoj analizi koju je ING Baring napravio za svoje potrebe (kao jedna od kuca koja trguje jugoslovenskim dugom) data je pretpostavka da bi restrukturiranje duga SRJ moglo ici nesto drugacijim tokom u odnosu na vec sklopljene separatne sporazume 350 komercijalnih banaka kreditora sa Slovenijom, Hrvatskom i Makedonijom. Strucnjaci ING Baringa pretpostavljaju da bi u slucaju SRJ mogle biti izdate "Bredijeve obveznice", koje su na primer izdavane pri restrukturiranju bugarskog duga. Za razliku od tog slucaja gde je izdato vise vrsta obveznica, ING Baring predvidja da bi SRJ izdala jednu vrstu "Bredijevih obveznica". Jugoslovenskim dugom, kako kaze Stereva u poslednje vreme nije trgovano, a u vec pomenutoj analizi kaze se da je cena duga izmedju realne i delimicno precenjene.

Prema analizi investicione banke "Meril Linc" posle sklapanja separatnog sporazuma izmedju BiH i Londonskog kluba 30.juna, procenjuje se da bi ukupne obaveze SRJ prema komercijalnim kreditorima bile oko 2,25 milijardi dolara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /