Utorak, 24. jun 1997.

KRAJEM IDUCE SEDMICE U BANKAMA

Slobodna prodaja deviza?

Najavljena "neogranicena" prodaja deviza gradjanima po zvanicnom srednjem kursu, fiksiranom na 3,3 dinara za jednu nemacku marku

Beograd, Beta. - Jugoslovenske monetarne vlasti ce do kraja iduce nedelje u bankama otvoriti slobodnu i neogranicenu prodaju deviza gradjanima, po zvanicnom kursu. Srednji zvanicni kurs fiksiran je na 3,3 dinara za jednu nemacku marku. Izvori bliski Saveznoj vladi rekli su agenciji Beta da monetarne vlasti tako zele da zaustave pad vrednosti dinara.

Dinar je danas na crnom trzistu u Beogradu pao na 3,7 za marku, posle duze stabilnosti na 3,6 za marku. Devizne rezerve SRJ su trenutno veoma niske, pa se veruje da ce za stabilizovanje deviznog trzista biti upotrebljen deo novca dobijenog prodajom dela Telekoma Srbije. Monetarni strucnjaci procenjuju da na trzistu trenutno nema velikih viskova dinara i da otvaranje slobodne prodaje deviza nece izazvati vece potrese.

Slobodna prodaja deviza u bankama je zvanicno i sada na snazi, ali se devize ne mogu nabaviti. Betin izvor nije zeleo da precizira koliko ce deviza i na koje vreme biti ponudjeno u slobodnoj prodaji. Jugoslovenske monetarne vlasti su se i ranije odlucivale da stanovnistvu nakratko prodaju izvesne kolicine deviza, kako bi zaustavile pad dinara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /