Utorak, 24. jun 1997.

NAUCNO-NASTAVNO VECE BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

Profesori prete otkazivanjem prijemnih ispita?

Zbog izuzetno teske materijalne situacije na Univerzitetu bice zatrazen hitan prijem kod premijera Marjanovica, najavio v. d. rektora Dragan Kuburovic

Beograd. - Trazicemo hitan prijem kod predsednika Vlade Republike Srbije Mirka Marjanovica u toku ove nedelje zbog izuzetno teske materijalne situacije u kojoj se nalazi Beogradski univerzitet, rekao je juce prof. dr Dragan Kuburovic, v.d. rektora, na sednici Nastavno-naucnog veca ove visokoskolske ustanove.

- Kvalitetno smo obavili nastavu, nadoknadili casove, prijemne ispite smo spremili i stoga s pravom ocekujemo da nas primi predsednik vlade. Osnovne i srednje skole, kao i zdravstvo imaju bolju platnu dinamiku od nas, a i drugi Univerziteti u Srbiji su u mnogo boljem polozaju od Beogradskog univerziteta, istakao je Kuburovic.

Dekan Filozofskog fakulteta Marija Bogdanovic je istakla da je nezadovoljstvo na Univerzitetu ogromno, pa profesori vrse pritisak na dekane da se ne obave prijemni, i ne izdaju indeksi, sto je i za studente i za roditelje krajnje nepopularna mera. Po njenim recima, nastavnici se posebno plase letnjih meseci, jer znaju da ce biti prepusteni sami sebi.

- Realna plata univerzitetskog profesora je 850 dinara mesecno, mada je to samo polovina plate. Nastavnici drugi deo i ne vide. Da li je moguce da se prezivi s tim sredstvima i ko je nadlezan da se brine o tome - zapitala se Marija Bogdanovic.

Njen kolega, prof. dr Fedor Zdanski, dekan Tehnoloskog fakulteta, smatra da je materijalni polozaj profesora i fakulteta doveden do egzistencijalnog minimuma, a ministar Todorovic "pojma nema o cemu se radi". On se zapitao da li vlada ceka pritisak od Univerziteta da bi mu dala ono za sta je nadlezna.

Brucosi moraju biti drzavljani SRJ?

Na kraju sednice Nastavno-naucnog veca Beogradskog univerziteta procitana je informacija Ministarstva prosvete, koja razmatra nacin upisa kandidata na Beogradski univerzitet iz Republike Srpske i drugih republika bivse SFRJ. Naime buduci studenti BU iz tih republika duzni su prilikom upisa da potpisu izjavu da ce u roku od sest meseci zatraziti upis u drzavljanstvo SRJ. Ako u tom roku ne podnesu dokaz da su to i uradili, ponistice im se upis na fakultet.

Dekan Hemijskog fakulteta prof. dr Ivan Juranic izrazio je bojazan da se vlada nece mnogo zabrinuti zbog urgentne situacije na Univerzitetu, te da treba ocekivati "tezak socijalni bunt". Dr Miladin Radosavljevic, dekan DIF-a, zatrazio je da se hitno resi tezak materijalni polozaj tog fakulteta, buduci da profesori fizickog vaspitanja izvode nastavu na celom Univerzitetu, a troskove podmiruje maticni fakultet.

Koliko je tezak materijalni polozaj Univerziteta, mozda najbolje svedoci podatak da su dekani Ekonomskog i Hemijskog fakulteta prof. dr Branko Medovic i prof. dr Ivan Juranic predlozili da se nastava fizickog vaspitanja ukine.

N. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /