Utorak, 24. jun 1997.

PISMO AMERICKE AMBASADE U BEOGRADU "NASOJ BORBI"

Pomoc demokratizaciji i nezavisnoj stampi u SRJ

U okviru programa podrske , za koji je iz budzeta SAD izdvojeno pet miliona dolara, nikakva materijalna sredstva nece biti data politickim partijama niti individualnim kandidatima, istice se u pismu Americke ambasade

Beograd. - Tokom svoje nedavne posete Beogradu drzavni sekretar Medlin Olbrajt je objavila da je vlada Sjedinjenih Drzava pristupila programu podrske demokratizaciji i nezavisnoj stampi u Srbiji i Crnoj Gori. Pet miliona dolara izdvojeno je iz budzeta za ovaj program - a ne deset kao sto je objavljeno u vasem listu (14. juna) - kaze se u pismu Americke ambasade u Beogradu "Nasoj Borbi".

Najveci deo navedene sume namenjen je obucavanju i tehnickoj pomoci u Srbiji i Crnoj Gori kroz nevladine organizacije (NGOs). Nevladine organizacije (NGOs) ce preuzeti niz aktivnosti, kao sto su podrska za mirne izbore (koji ukljucuju obuku izbornih posmatraca), pristup svih legitimnih politickih kandidata medijima i jacanje uloge nevladinih organizacija i gradjanskog drustva, stoji u pismu.

Medju americkim nevladinim organizacijama koje planiraju da imaju svoje predstavnike u Srbiji i Crnoj Gori u sprovodjenju ovih programa su National Democratic Institute (Nacionalni demokratski institut), International Republican Institute (Medjunarodni republikanski institut) i International Foundation for Election Sdzstems (Medjunarodna fondacija za izborne sisteme).

Nikakva materijalna podrska, istice se u pismu, nece biti data politickim partijama, niti individualnim kandidatima.

Programi koji omogucavaju gradjanima Srbije i Crne Gore da otputuju u Sjedinjene Americke Drzave i da posmatraju lokalne- savezne odnose i proucavaju americku vladu i medije su, takodje deo ovog paketa vrednog pet miliona dolara. National Forum foundation, privatna organizacija koja se finansira iz vladinih fondova, organizuje neke od ovih programa.

The Office of Transition Initiatives - OTI (Kancelarija za prelaznu inicijativu), deo Agencije za medjunarodni razvoj (Egencdz for International Development - USAID), uskoro ce otvoriti svoju kancelariju u Beogradu, koja ce preuzeti program pomoci micro-grants i usmerene na lokalne nezavisne medije i izgradnju lokalnih demokratskih institucija, najavljuje se u pismu.

Pored toga, americki program demokratizacije ukljucuje podrsku stvaranju nezavisne radio mreze i pomoci koje obezbedjuje Komisija za demokratiju Ambasade Sjedinjenih Drzava radi pruzanja pomoci lokalnim nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama za ljudska prava, navodi se u pismu i naglasava "da je najveci broj pomenutih programa u fazi planiranja ili u pocetnoj fazi primene".

Ciljevi programa pomoci vlade Sjedinjenih Drzava za razvoj demokratije USG Democracdz Assistance u Srbiji i Crnoj Gori su isti kao i u centralnoj Evropi i zemljama istocne Evrope: da podrze demokratsku reformu, kaze se na kraju pisma "Nasoj Borbi" koje je potpisao Dzon Braun savetnik za stampu i kulturu Americke ambasade u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /