Utorak, 24. jun 1997.

SKUPSTINA SRBIJE: ODBOR ZA PRAVOSUDJE

Podrzan Predlog zakona o lokalnoj samoupravi

Opozicija iznela brojne primedbe na predlozeni dokument. Rasprava o pojedinostima odrzace se kada stignu - najavljeni amandmani

Beograd. - Odbor za pravosudje Skupstine Srbije podrzao je juce u nacelu Predlog zakona o lokalnoj samoupravi. Rasprava o pojedinostima tog zakona, kako je odluceno, bice odrzana kada stignu svi najavljeni amandmani.

Predstavnici opozicionih stranaka izneli su brojne primedbe na Predlog zakona, i to takve da su pojedini poslanici predlozili da se, zbog "uvodjenja centralistickog dirigovanja Srbijom" on preimenuje u "zakon o starateljstvu vlade nad lokalnom samoupravom" (Slobodan Gavrilovic, DS) ili "zakon o ukidanju lokalne samouprave" (Rafail Ruskovski, DS).

Kriticari zakona upozorili su da tekst daje mogucnost da Republika, bez unapred definisanih kriterijuma, moze raspisati prevremene izbore, kao i da "gotovo nema akta lokalne samouprave koji ne moze biti suspendovan od strane vlade, sto je protivno Ustavu". Opozicioni poslanici kritikovali su i uvodjenje proporcionalnog sistema za izbor odbornika, isticuci da se time gubi osnovna nit izmedju gradjana i organa lokalne samouprave. "Uvodi se fantomska varijanta u kojoj je moguce da nosilac liste ne mora biti i odbornik, tako da ce najverovatnije Slobodan Milosevic biti nosilac svih odbornickih lista SPS", primetio je Rafail Ruskovski.

Jedan gradjanin - pravo veta

Kritikujuci uvodjenje dvodomnih skupstina u nacionalno mesovitim sredinama, Zoran Vacic, poslanik DS, upitao je predstavnike vlade kako je moguce u mestima poput Glogovca (opstina koja ima 0,8 promila, odnosno, prema poslednjem popisu, 25 punoletnih Srba, Crnogoraca i Jugoslovena) obezbediti osnovni formalni uslov za izbor odbornika - da 30 gradjana podrzi odredjenu izbornu listu. Postojeci zakonski predlog ostavlja i apsurdnu mogucnost da jedan gradjanin stavlja veto na bilo koju odluku, istakao je Vacic.

Dosta primedbi izneto je i na odredbe o finansiranju lokalne samouprave, kao i na uvodjenje dvodomnih skupstina u nacionalno- mesovitim opstinama, sto je, prema recima predstavnika opozicije, protivno odredbama o ravnopravnosti gradjana saveznog i republickog Ustava.

Odgovarajuci na kritike uvodjenja dvodomnih skupstina u 29 opstina mesovitog nacionalnog sastava, Andrea Milosavljevic, ministar bez portfelja rekao je da se "radi o posebnim prilikama na Kosmetu" te da takav predlog "treba da uspostavi dijalog izmedju Srba i Albanaca".

V. D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /