Sreda, 25. jun 1997.

ZORANU LILICU DANAS POSLEDNJI DAN NA RADNOM MESTU PREDSEDNIKA SR JUGOSLAVIJE

Slobodan Milosevic na celu SRJ od 25. jula?

Za sada je samo Socijalisticka partija Srbije istakla svog kandidata, predsednika Srbije Slobodana Milosevica, a Glavni odbor DPS Crne Gore podrzao je tu kandidaturu. Sudeci po sastavu oba veca Savezne skupstine, Milosevicev izbor za predsednika SRJ gotovo da ne dolazi u pitanje

Beograd. - Predsedniku SR Jugoslavije Zoranu Lilicu danas istice poslednji radni dan na mestu predsednika Savezne Republike Jugoslavije, nakon cetvorogodisnjeg mandata. U Ustavu, a i u Zakonu o izboru i razresenju predsednika SRJ ne precizira se sta se desava kada predsedniku drzave istekne mandat, a novi predsednik nije izabran.

Mada zvanicnih obavestenja nema, a u zakonima postoji pravna praznina, najavljuje se da ce do izbora novog predsednika, tu funkciju najverovatnije obavljati predsednik Veca republika Savezne skupstine Srdja Bozovic. Po Ustavu, predsednik Veca republika menja predsednika drzave samo u tri slucaja: ako predsedniku prevremeno prestane mandat, ako da ostavku, ili ako je privremeno sprecen da obavlja svoje duznosti. Novi predsednik SRJ trebalo bi da bude izabran do 25. jula.

Savezna skupstina treba da izabere novog, treceg po redu sefa jugoslovenske drzave, u roku od 30 dana od dana prestanka mandata prethodnog predsednika. Za sada je samo Socijalisticka partija Srbije istakla svog kandidata, predsednika Srbije Slobodana Milosevica. Glavni odbor Demokratske partije socijalista Crne Gore vecinom glasova juce je podrzao kandidaturu.

Za izbor predsednika Jugoslavije, prema Ustavu i Zakonu o izboru i razresenju predsednika, potrebno je da glasa polovina svih poslanika u oba veca Savezne skupstine. U Vecu gradjana ima ukupno 138, a u Vecu republika 40 poslanika. Milosevicev izbor za predsednika SRJ gotovo da ne dolazi u pitanje (u slucaju da se odnosi Srbije i Crne Gore u medjuvremenu ne iskomplikuju), jer poslanicka grupa SPS-JUL-ND u Vecu gradjana ima 64 poslanika, a DPS CG jos 20 poslanika, dok u Vecu republika SPS ima 12 poslanika, a DPS CG 14 poslanika.

Na predstojecoj sednici Savezne skupstine nece biti raspravljano o izboru predsednika SRJ, jer se ta tacka nije nasla na dnevnom redu. Kako se u skupstinskim krugovima moglo cuti, moguce je da vec na kraju prve vanredne sednice bude zakazana druga vanredna sednica, na cijem bi se dnevnom redu naslo pitanje izbora predsednika SRJ.

V. Radivojevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /