Sreda, 25. jun 1997.

ZAOSTRENA POLARIZACIJA NA SEDNICI GLAVNOG ODBORA DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

DPS pred definitivnim rascepom?

Sednica Glavnog odbora DPS-a prekinuta juce ujutro u pola cetiri, pri opstoj polarizaciji dve suprotstavljene struje o stanju u partiji. Nezvanicno se saznaje da bi nastavak sednice GO mogao uslediti za petnaestak dana. Glasanje o Milosevicevoj kandidaturi ne odrazava pravi odnos snaga u Glavnom odboru

Podgorica. - Juce iza podne konacno je zvanicno saopsteno ono sto se nezvanicno znalo jos prekjuce - da je Glavni odbor DPS-a jednoglasno zakljucio da ne prihvati inicijativu za promjenu clanova 97. i 98. Ustava SRJ, a da je vecinsku podrsku dobila inicijativa da se za predsjednika savezne drzave izabere Slobodan Milosevic. Sto se ustavnih promjena tice, u saopstenju za javnost se navodi da su poslanici DPS-a u Saveznoj skupstini obavezani da zastupaju ono sto je utvrdjeno na Glavnom odboru. Kada je u pitanju podrska Milosevicevoj kandidaturi, saopsteno je da je "Glavni odbor ocijenio da je to izuzetno znacajno politicko pitanje i da predstavlja doprinos koalicionoj saradnji DPS-a i SPS-a, cime se obezbedjuje i jaca stabilnost na nivou SRJ". Javnost je obavijestena, u vezi sa ovim pitanjem, da je "Glavni odbor izrazio zahtjev da poslanici DPS-a u oba vijeca Savezne skupstine obezbijede realizaciju" odluke o podrsci kandidaturi Slobodana Milosevica za predsjednika SRJ.

U saopstenju za javnost nije precizirano koliko je clanova Glavnog odbora DPS-a podrzalo Milosevicevu kandidaturu, koliko ih se tome usprotivilo, koliko se njih uzdrzalo, ali su izvori "Nase Borbe" i juce potvrdili da je odnos bio onakav kakav smo vec predocili nasim citaocima. Podsjecamo da je 56 clanova GO podrzalo kandidaturu, 31 je bio protiv, a deset njih se uzdrzalo.

Clan Glavnog odbora iz Djukanoviceve struje, koji je zelio da ostane anoniman, kazao je za "Nasu Borbu" da ishod glasanja o Milosevicevoj kandidaturi ne odrazava pravi odnos snaga u Glavnom odboru. Radi se, prema njegovom objasnjenju, o tome da su neki clanovi Glavnog odbora skloni Djukanovicevoj opciji svjesno glasali protiv svojih uvjerenja, jer je procijenjeno da bi bilo politicki prerizicno u ovom momentu da Glavni odbor ne podrzi Milosevicevu kandidaturu. Nas izvor je otkrio i da se u vezi sa kandidaturom glasalo dva puta, posto je nakon prvog kruga Pavle Bulatovic, inace savezni ministar odbrane, reklamirao da glasanje nije obavljeno kako valja.

Pocetak rasprave o unutarpartijskim odnosima, koja je pocela preksioc poslije 19 casova, obiljezen je napadima Bulatoviceve struje na Izvrsni odbor Glavnog odbora DPS-a. Posebno ih je iritiralo to, navodi nas izvor, sto se dest od 15 prisutnih clanova Izvrsnog obora izjasnilo protiv podrske Milosevicevoj kandidaturi, a medju njima i sva tri potpredsjednika partije - Svetozar Marovic, Milo Djukanovic i dr Milica Pejanovic-Djurisic.

Predsjednik DPS-a Momir Bulatovic je, navodi izvor "Nase Borbe", osim premijera Mila Djukanovica, ostro kritikovao Svetozara Marovica i mr Milutina Lalica, direktora Agencije za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja i buduceg potpredsjednika Vlade. Bulatovic je, citirajuci njihove stavove iz intervjua, izjava i tekstova objavaljenih u stampi, zelio da kritikovanima pripise sklonost separatizmu. Uzvraceno mu je istom mjerom, a Maroviceve i Djukanoviceve kontraoptuzbe kretale su se u okviru onoga sto su njih dvojica vec javno iznosili na racun lidera svoje partije i predsjednika Crne Gore.

Trinaest javljanja saveznog ministra

Zoran Knezevic, savezni ministar pravde, javljao se za rijec trinaest puta tokom dugometrazne sjednice Glavnog odbora, i svaki put mu je omoguceno da govori. "Rekorder" je zastupao stavove Bulatoviceve struje, ali, prema tvrdjenju naseg izvora, nije uvijek bilo jasno za sta se zalagao.

Bulatoviceva struja potencirala je tzv. "Ulcinjski slucaj" i navodno mijesanje policije u rad tamosnjeg Opstinskog odbora DPS-a, sto jos nije dokazano. Pojedini clanovi Glavnog odbora zalili su se da ih navodno policija uznemirava telefonskim pozivima.

Pojedini clanovi iz sjevernih crnogorskih opstina insistirali su na raspravi o neophodnosti zakazivanja vanrednog kongresa DPS-a, dok su oni iz cetinjske i niksicke partijske organizacije, shodno ranijim stavovima, trazili da se utvrdi politicka odgovornost Momira Bulatovica za destabilizaciju partije.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /