Sreda, 25. jun 1997.

RAZGOVORI PREDSTAVNIKA SRPSKE VLADE I PARLAMENTARNIH STRANAKA O IZBORNIM USLOVIMA

Srbija ce biti podeljena u 29 izbornih jedinica?

Povodom povecanja broja izbornih jedinica Vojislav Kostunica (DSS) rekao da se izborni uslovi ne mogu menjati u izbornoj godini, Tomislav Nikolic (SRS) da to nije izrazito lose resenje, a Pal Sandor (DZVM) konstatovao da ce povecanje broja izbornih jedinca otezati Madjarima ulazak u parlament. Slobodan Vuksanovic (DS) napustio skup zbog diskriminacije novinara

Beograd.- Ukoliko Vlada i Skupstina Srbije prihvate predlog SPS, na narednim republickim izborima Srbija ce biti podeljena u 29 izbornih jedinica, culo se juce nakon razgovora predstavnika srpske vlade i stranaka o izbornim uslovima. Tokom prve runde razgovora, koji ce biti nastavljeni sledeceg cetvrtka razgovaralo se, takodje, o finansiranju stranaka i o demokratizaciji medija.

Sastanku su, pored premijera Mirka Marjanovica i drugih clanova vlade prisustvovali predstavnici pet parlamentarnih stranaka-SPS, SRS, DSS, ND i DZVM. Slobodan Vuksanovic, potpredsednik Demokratske stranke, napustio je skup na samom pocetku, zbog neprihvatanja njegovog zahteva da razgovoru prisustvuju i drugi novinari, a ne samo ekipa RTS.

Na sastanku su ostali Milorad Vucelic (potpredsednik SPS), Tomislav Nikolic (potpredsednik SRS), Vojislav Kostunica (predsednik DSS), Pal Sandor (predsednik DZVM) i Radovan Lazarevic (potpredsednik ND). Pozivu se nisu odazvali predstavnici Srpskog pokreta obnove i Gradjanskog saveza Srbije.

Nakon satanaka koji je potrajao nesto duze od dva sata, predstavnici pet stranaka odrzali su konferenciju za novinare. Vojislav Kostunica je precizirao da se oko pitanja broja izbornih jedinica sa vladajucom strankom nije moguce sloziti. " Opozicione stranke koje su potpisale Sporazum o minimalnim uslovima za izlazak na izbore traze da se broj izbornih jedinica ne povecava, a SPS trazi da taj broj bude 29", rekao je Kostunica, dodavsi da se "izborni uslovi ne mogu menjati u izbornoj godini".

Protest zbog prvilegovane RTS

Izlazeci iz zgrade Vlade Srbije Slobodan Vuksanovic je novinare obavestio da je predsednika Vlade "zamolio da objasni zasto su prisutni samo izvestaci RTS" te da je zahtevao da unutra budu pusteni svi novinari.

"Premijer Marjanovic je odgovorio da radi prema poslovniku, kojim nije dopusteno prisustvo novinara, rekao je Vuksanovic . Predstavnici socijalista, ocenio je potpredsednik DS, na taj nacin "pokazuju da im nije stalo ni do obavestavanja javnosti ni do resavanja pitanja postenih izbornih uslova".

Iako smatra da broj izbornih jedinica ne treba povecavati, SRS, prema recima Tomislava Nikolica, ne vidi povecanje broja jedinica kao izrazito lose resenje, jer bi se po novom sistemu u jednom izbornom okrugu biralo sedam do dvanaest poslanika. On je naveo sta sve radikali traze od vlade (kontrola izbornog postupka i radnji, isti broj izbornih jedinica, konacno uredjenje medija i pitanja finansiranja stranaka) i najavio da ce SRS ucestvovati i u sledecem krugu razgovora. Milorad Vucelic je precizirao da je SPS predlozila da kriterijumi za finansiranje stranaka budu broj osvojenih poslanickih mesta i glasova. Po njegovim recima, SPS ce, u cilju uredjivanja medijskog stanja u Srbiji, predloziti usvajanje kodeksa ponasanja medija, koji bi trebalo da doprinese da se u javnom zivotu izbegne sirenje lazi i kleveta. "Nece biti nikakvih sankcija, sem moralnih, za one koji ne zele da potpisu taj kodeks", rekao je Vucelic.

Povodom povecanja broja izbornih jedinica on je kazao da se "izborni zakon fakticki ne menja, vec se samo radi o doslednoj primeni principa koji su vec uvedeni na saveznim izborima". Po njegovim recima,o broju izbornih jedinica razgovarace se i dalje, a SPS je po ovom pitanju "otvorena za kompromise".

Radivoje Lazarevic je kazao da je na sastanku postignut dogovor da ce svi zakljucci postignuti na pregovorima u vladi biti obavezujuci, te da ce Vlada Srbije sama pozvati predstavnike OEBS i drugih evropskih i medjunarodnih organizacija da nadgledaju predstojece izbore.Pal Sandor je konstatovao da ce predlozeno povecanje broja izbornih jedinica otezati Madjarima ulazak u parlament.

V.Didanovic
V.Radivojevic

Bice postovani rokovi

Na pitanje kada ce se u saveznom parlamentu raspravljati o kandidaturi Slobodana Milosevica za predsednika SRJ, potpredsednik SPS Milorad Vucelic je kazao da ce se o tome razgovarati "u roku koji je predvidjen Zakonom i Ustavom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /