Sreda, 25. jun 1997.

PROF. DR JOVICA TRKULJA, SMENJENI PREDSEDNIK UREDJIVACKOG SAVETA CASOPISA "SRPSKA POLITICKA MISAO"

Povampirenje jednoumlja i dogmatske iskljucivosti

Iako su svima usta puna pravne drzave, demokratije i pluralizma, u javnom zivotu preovladjuju monolozi mocnih, zasnovani na argumentu snage, a ne na snazi argumenata...

- Kao predsednik Uredjivackog saveta, ucestvovao sam u koncipiranju i pokretanju casopisa "Srpska politicka misao" 1993-94. godine. Cinio sam to sa strepnjom, jer smo ziveli u smutnom vremenu zla, lazi i prevara, usred jugoslovenske ratne apokalipse koja je obesmisljavala svaki intelektualni napor.

Uz to, jos uvek sam nosio sveze oziljke tragicnih zabrana pojedinih brojeva i smena redakcija casopisa u kojima sam radio ("Gledista", "Vidici", "Student") - kaze u izjavi za "Nasu Borbu", prof. dr Jovica Trkulja, sada vec bivsi predsednik Uredjivackog saveta casopisa "Srpska politicka misao", inace profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Sloboda misljenja

"Uprkos tome, ponadao sam se da je vreme jednoumlja i apriorne dogmatske iskljucivosti nepovratno proslo, da smo napokon okrenuli ledja praksi uzurpacije prava na apsolutnu istinu, progona autonomnih intelektualaca, cenzurisanja i zabrane knjiga, smenjivanja redakcija..." dodaje Trkulja. "Poverovao sam (podstaknut entuzijazmom mladih, talentovanih clanova redakcije casopisa) da dolazi novo vreme u kojem je uslov dostojanstvenog zivota coveka - sloboda misljenja i naucnog stvaralastva i to misljenja sto smelijeg, raznovrsnijeg i slobodnijeg".

" U situaciji kada se Srbija mukotrpno oslobadja autoritarnog jarma i stega jednoumlja, kada su svima usta puna pravne drzave, demokratije, pluralizma - smatrao sam da je pravo na slobodno misljenje, posebno pravo na drugacije misljenje, ne samo "brana" od "mracnih" i "olovnih vremena", nego i zaloga nase ljudskije i dostojanstvenije buducnosti"...

Stoga svoj rad u casopisu, kaze prof. dr Jovica Trkulja "nismo svodili na obicnu deskripciju drustvenog stanja i procesa, vec smo nastojali da afirmisemo teorijske i prakticne argumente za demokratski preobrazaj drustva. Zahvaljujuci tome, prvi brojevi "Srpske politicke misli" su zbog svoje analiticnosti, objektivnosti i kriticnosti, ocenjeni kao zvezdani trenuci drustvene periodike u Srbiji"...

Smenjeni po novom pravilniku

Clanovi redakcije i uredjivackog Saveta casopisa "Srpska politicka misao" smenjeni su nakon sto je "ekspresno usvojen 'Pravilnik' o radu redakcije i Saveta". Prema tom novousvojenom pravilniku, mandat glavnog i odgovornog urednika trebalo je da bude skracen na dve godine (trajao je inace cetiri godine), sto u stvari znaci da ce se pristupiti automatski izboru novog. S obzirom da je uredjivacki Savet odbio da "saradjuje" po tom pitanju, pristupilo se "radikalnijim zahvatima". Naime, usvojen je tekst Pravilnika po kome se clanovi Saveta i redakcije biraju "na predlog direktora instituta" (clan 4. novousvojenog pravilnika), dok mandat dosadasnjim clanovima redakcije i Saveta prestaje "u roku od trideset dana".

Inace, saopstenje za javnost, kojim su se oglasili smenjeni clanovi redakcije i uredjivackog Saveta, potpisao je jos, kako saznajemo, i dr Kosta Cavoski, profesor sa Pravnog fakulteta u Beogradu (sada vec bivsi clan Uredjivackog saveta).

Zastracujuci predznak

Medjutim, sam cin fkaticke smene redakcije i Uredjivackog saveta casopisa "Srpska politicka misao", po recima prof. dr Jovice Trkulje, "zastrasujuci je predznak rastuceg uticaja povampirenog jednoumlja", i ubedljiv dokaz da kod nas jos uvek preovladjuju monolozi mocnih, zasnovanih na argumentu snage, a ne na snazi argumenata, na dogmatskoj iskljucivosti i neargumentovanoj uzurpaciji prava na jedino ispravno glediste. Stoga je taj cin duboko obeshrabrujuci i tragican za srpsku kulturu".

Jer, kako kaze "u nasem vremenu dominacije nasrtljive politicke vlasti, ostrakizma intlektualaca, u godinama smutnji, nemira i moralnih posrtanja - taj cin je ozbiljno upozorenje da se ponovo ruse mostovi koji nas povezuju sa velikim civilizacijskim tekovinama slobode misljenja i autonomije naucnog rada"... Mirjana Kalinic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /