Sreda, 25. jun 1997.

PREDSTAVNICI LONDONSKOG KLUBA ZAPREPASCENI JUGOSLOVENSKIM PREDLOGOM

SRJ trazi umanjenje duga za 80 odsto

Delegacija Jugoslavije, prema pisanju londonskog lista "Fajnensl tajms" zatrazila je devetogodisnju pauzu u otplati 2,4 milijarde dolara duga i rok za njegovo vracanje od 25 godina

Beograd. - Jugoslovenska delegacija zatrazila je od komercijalnih banaka clanica Londonskog kluba da joj dug procenjen na 2,4 milijarde dolara bude umanjen za 80 procenata, uz devetogodisnji grejs period i otplatu u narednih dvadeset pet godina. Takav predlog nase delegacije je na sastanku u ponedeljak u Londonu, izazvao zaprepascenje i negodovanje bankara koji su ocekivali da ce SRJ predloziti otplatu dugova po modelu bliskom vec potpisanim ugovorima sa Slovenijom, Hrvatskom i Makedonijom, izvestava u jucerasnjem broju "Fajnensl tajms".

Danko Djunic, potpredsednik Savezne vlade i sef jugoslovenske delegacije rekao je u ponedeljak Rojteru da dogovor jos nije postignut ali da je u razgovorima postignut zadovoljavajuci progres. "Razgovarali smo vise od tri sata", rekao je Djunic.

"Izrazili smo spremnost da resimo situaciju sa komercijalnim bankama bez politickih uslovljavanja, vec iskljucivo na finansijskim osnovama i to u svemu sto se tice otplate dugova MMF, Svetskoj banci, Pariskom i Londonskom klubu", rekao je Djunic u telefonskom intervjuu Rojteru.

Strucnjaci investicione banke "Meril Linc" su u svojoj aprilskoj analizi dugova SRJ izneli misljenje da bi jugoslovenski dug mogao biti reprogramiran po "makedonskom modelu", bez oprosta duga, sa cetiri godine grejs perioda, 22-godisnjom otplatom i godisnjim transama koje bi od manjih iznosa u prvim godinama, postepeno rasle.

Na pregovore sa Londonskim klubom danas bi trebalo da otputuje delagacija BiH za koju se ocekuje da ce potpisati separatni sporazum sa komercijalnim bankama do 30. juna, receno je "Nasoj Borbi" u izvorima Narodne banke BiH.

T. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /