Sreda, 25. jun 1997.

STEJT DIPARTMENT O PREDLOGU ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI U SRBIJI

Pokusaj vlasti da sistem izbora okrene u korist vladajuce SPS

Vasington. - Americka administracija optuzila je vladu Srbije za zakonsku manipulaciju "koja predstavlja pokusaj da se sistem lokalnih izbora okrene u korist vladajuce SPS".

Predstavnik za stampu Stejt dipartmenta Dzon Dinger preneo je preksinoc tim povodom saopstenje americke vlade da predlozeni zakon o lokalnoj samoupravi (o kome bi Skupstina Srbije trebalo da se izjasni pocetkom iduce nedelje) vodi ka ponavljanju lokalnih izbora u gradovima u kojima je opozicija pobedila novembra prosle godine, sto - prema oceni koja se cula u Vasingtonu - predstavlja "krsenje duha izvestaja Gonsalesove komisije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i nov ozbiljan udarac demokratizaciji u Srbiji".

U saopstenju Stejt dipartmenta navodi se, takodje, da se jednostranim izmenama pomenutog zakona u lokalnoj samoupravi na Kosovu ide na aranzman kojim ce se osigurati srpski veto nad vecinskim albanskim stanovnistvom.

Americka vlada upozorila je da usvajanje predlozenog zakona o lokalnoj samoupravi, koji je (kako se navodi) pripremila Miloseviceva vladajuca partija, ne samo da nece doprineti pomirenju na Kosovu, vec ce - kako je upozoreno - "jos vise usporiti integraciju Srbije u svetsku zajednicu".

S. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /