Sreda, 25. jun 1997.

ZORAN DJINDJIC, GRADONACELNIK BEOGRADA I PREDSEDNIK DS

"Zajedno" je sada simbol okupljanja

Objavljivanjem da Koalicija vise ne postoji nije se nista desilo i ne vidim vezu izmedju toga i funkcionisanja gradske vlade, izjavio lider demokrata

Beograd. - "Zajedno" je sada (bez SPO) politicki pojam koji bi trebalo da okupi sve one koji su se 88 dana borili za demokratiju u Srbiji. To ne treba da bude stroga stranacka formacija koja bi potpisivala neke sporazume i ugovore nego politicki simbol, izjavio je Zoran Djindjic, predsednik DS i gradonacelnik Beograda, u jucerasnjem razgovoru sa novinarima u Skupstini grada.

"Gonsalesov izvestaj je ostao neispunjen oko izbornih uslova i mi zelimo da ga dovrsimo. U tom smislu mi nastavljamo ono sto je ta gradjanska koalicija radila 88 dana," rekao je Djindjic. Da li ce DS i GSS na naredne izbore izaci pod nazivom koalicija "Zajedno", po Djindjicevim recima, znace se tek kada se bude pravila izborna lista.

"Objavljivanjem da koalicija "Zajedno" u sastavu u kojem je izasla na prethodne izbore ne funkcionise u pripremi za naredne - nista se novo nije desilo i ne vidim vezu izmedju toga i funkcionisanja gradske vlade", rekao je Djindjic.

Odnosi u vrhu koalicije "Zajedno", po njegovim recima, ne funkcionisu od dana konstituisanja Skupstine Beograda. "U radu Skupstine se prelamaju ti problemi , ali je ona uspela da u ova tri meseca odradi svoj posao. Glavni komunalni sistemi funkcionisu, bez obzira sto se stranacki lideri ne slazu bas najbolje", objasnio je Djindjic.

Upitan da li ce DS podrzati Vuka Draskovica kao predsednickog kandidata, Djindjic je odgovorio da je sada najvaznije pitanje izbornih uslova. "Pod ovim izbornim uslovima ni jedan kandidat demokratske opozicije nema sansu", rekao je Djindjic. Na potpitanje - da li ce podrzati Draskovica u slucaju da budu ispunjeni minimalni izborni uslovi, Djindjic je kratko odgovorio "O tom - potom. Izbori nisu raspisani prvo treba uloviti zeca pa napraviti razanj."

Djukanovic - najveci Milosevicev protivnik

Najznacajniji protivnik autoritarnog rezima Slobodana Milosevica je, prema Djindjicevim ocenama, reformsko krilo Demokratske partije socijalista predvodjeno Milom Djukanovicem i Svetozarom Marovicem.

- Od razvoja dogadjaja zavisi kako ce se operacionalizovati saradnja sa njima. Nije umesno govoriti o stranckim koalicijama na saveznom nivou ako DPS napravi vladu sa SPS-om i Milosevic bude izabran za predsednika SRJ - izjavio je Djindjic i istakao da se moraju podrzati sve politicke snage koje u datom trenutku mogu da pruze otpor autoritarnoj politici. "Pokazati tu sitnicavost je izraz politicke nezrelosti", kazao je Djindjic.

Djindjic tvrdi da do sada nije razgovarao sa Vesnom Pesic o eventualnom predsednickom kandidatu, vec samo o okupljanju demokratskih snaga za reforme. "Mi nemamo ni jednog kandidata koji bi bio integrativna licnost i za koga bi se reklo da ga svi podrzavaju. Pominjanje bilo kog kandidata samo bi nam otezalo posao," smatra Djindjic. Po njegovom misljenju dovoljno je da se dva meseca uoci izbora objavi ime predsednickog kandidata.

Gradonacelnik Beograda je izjavio da nema nameru da se uskoro kandiduje za neku novu funkciju i da je zadovoljan svojim radnim mestom u Skupstini grada.

DS i GSS, su po Djindjicevim recima, razgovarali sa vise organizacija i ljudi, ciji je rezultat za sada Sporazum oko izbornih uslova. Djindjic je najavio da ce ukoliko se napravi cvrst savez opozicionih stranaka, biti formirana (republicka) vlada u senci, "kako bi se unapred znala imena ljudi koji ce voditi Srbiju".

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /