Sreda, 25. jun 1997.

SRPSKI POKRET OBNOVE

Ne damo ime "Zajedno"

SPO ima 54 odsto koalicije, odnosno vecinu u "akcijama zajednickog preduzeca", ocenio Ivan Kovacevic, portparol SPO, posle "kraja koji su proglasili Djindjic i Vesna Pesic

Beograd. - Srpski pokret obnove ne da ime koalicije ciji su "kraj proglasili Djindjic i Pesic" ali smatra da na lokalnom nivou ona i dalje postoji. Govoreci o konacnom "padanju maski" portparol SPO Ivan Kovacevic na jucerasnjoj konferenciji za novinare, jos je rekao i da ova stranka ne razmislja o koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom "zbog suvise velikih programskih razlika".

Objasnjavajuci pravo na ime "Zajedno", Kovacevic je rekao da SPO ima 54 odsto koalicije, odnosno vecinu u "akcijama zajednickog preduzeca". Pominjuci nagovestenu koaliciju Demokratske stranke i Demokratske partije socijalista Crne Gore, rekao je da se ne moze dozvoliti da novi savez levih snaga ponese to koaliciono ime.

Po recima Kovacevica, stupanjem u savez sa DPS CG Djindjiceve demokrate automatski ulaze i u savez sa socijalistima (jer su ove dve vladajuce stranke vec u koaliciji) i pripasce im "mesto Jugoslovenske levice", odnosno "bice platno koje ce pred svetom sakriti JUL".

"Otuda Djindjic i kaze da ce u koaliciju uvlaciti direktore socijaliste, bankare, komunisticke bogatase, sve one koje je do sad kontrolisala Miloseviceva supruga", ocenio je Kovacevic, navodeci da je razbijanje koalicije "Zajedno" obavljeno na "januarskim tajnim sastancma koje je jedan vodja opozicije vodio uz saglasnost drugog bez znanja treceg".

Za ispunjenje tog razbijackog cilja bio je angazovan Milorad Vucelic, "ciji je povratak u pocetku izazivao nedoumice, ali je sada sve mnogo jasnije". Medjutim, "zavrsni racun" za takvu trgovinu ispostavice gradjani pa je juce u SPO "stigao faks kojim nas 2l clan DS iz Jagodine obavestava da je napustio svoju stranku zbog njenog nepridrzavanja sporazuma o koaliciji "Zajedno" i presao u SPO".

Kovacevic je rakao da ce SPO postovati sporazume na lokalnom nivou jer "nema nijednog razloga da se tamo koalicija raspusti, osim ako se ne umesa neki Vucelic". "SPO je i do sad postovao sve sporazume zato sto postuje dogovoreno i zato sto su sporazum o koaliciji "Zajedno" overili gradjani na ulici", rekao je Kovacevic.

Ciji je kandidat Draskovic?

"Sad je potpuno nov momenat", rekao je Kovacevic odgovarajuci na pitanje da li ce Vuk Draskovic biti predsednicki kandidat stranke ili istovremeno i koalicije "Zajedno".

"SPO je ranije odlucio da Draskovic bude kandidat SPO i koalicije "Zajedno". Koalicioni partneri su napustili koaliciju pa cemo odluciti kako cemo postupiti kad dodje do kandidovanja", naveo je Kovacevic.

Na Trecem saboru SPO, koji se odrzava u subotu izabrace se predsednik stranke, clanovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Komisije za statut, a usvojice se - Deklaracija o demokratskoj Srbiji, zakljucci o izbornim uslovima i koaliciji "Zajedno".

Na Sabor su pozvani predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Srbije i Crne Gore, medju njima i predsednik Slobodan Milosevic, kao i predstavnici Srpske demokratske stranke Republike Srpske i predsednik RS Biljana Plavsic.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /