Sreda, 25. jun 1997.

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA CRNE GORE

Propustena sansa za istorijsko "ne"

Samo je privid da je DPS uspio da sacuva ustavnu poziciju Crne Gore, izjavio Zarko Rakcevic, predsednik SDP CG

Podgorica. - Milosevic je ponovo koristio svoju oprobanu taktiku - isao je sa maksimalistickim zahtjevima da se promijeni Ustav SRJ, a samo je privid da je DPS uspio da sacuva ustavnu poziciju Crne Gore - izjavio je, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Socijaldemokratske partije CG Zarko Rakcevic. Privid je, smatra on, da niko nije ni porazen. "Porazena je demokratska Crna Gora", kazao je Rakcevic.

Predsjednik SDP CG ocjenjuje da je propustena znacajna sansa za distanciranje od Milosevica i njegove politike. "Propustena je prilika za istorijsko ne i prekid politike podanistva", rekao je Rakcevic, koga je strah da ovo nece platiti samo "neposlusni reformatori, vec kompletna Crna Gora i njeni gradjani". U ovom kontekstu Rakcevic je napomenuo da su oni koji sebe nazivaju reformatorskom strujom u DPS-u vise vremena posvetili lobiranju protiv vanrednog kongresa svoje partije nego sto su lobirali protiv Milosevicevog dolaska na celo savezne drzave i objasnjavali posljedice tog cina.

Licemerstvo i dvolicnjastvo RTV Crne Gore

SDP CG uputila je juce otvoreno pismo upravnom tijelu, rukovodstvu i glavnim urednicima Radija i Televizije Crne Gore, u kome se skrece paznja na odnos ovih glasila prema crnogorskim socijal-demokratima. Podsjecajuci na nedavno usvojena Pravila o predstavljanju politickih stranaka, u pismu se istice da je, upravo tim Pravilima, i formalno pokusano ekskomuniciranje SDP CG iz javnosti".

"Zanimljivo je i komicno, gospodo, da vi, uprkos svekolikim javnim zakletvama za SRJ, u slucaju prava SDP CG tu drzavu i njenu Skupstinu, u stvari, ne priznajete. Paradoks je utoliko veci, gospodo, sto ste u nekim drugim, pravno identicnim, slucajevima (Srpska saborna stranka u predizbornom i Narodna stranka u tekucem postizbornom periodu) imali potpuno drugaciji, pozitivan odnos", navodi se u otvorenom pismu, a odnos prema SDP CG ocjenjuje kao "licemjerstvo i dvolicnjastvo".

Rakcevic smatra da je inicijativa za promjene Ustava SRJ bila samo dimna zavjesa, iza koje ce se Milosevic pokazati na predsjednickom tronu sa svim svojim stvarnim ovlascenjima. On podsjeca da su pod Milosevicevom kontrolom vec: spoljna politika, odbrana i monetarna politika, a da ce on ubuduce teziti da kontrolise i policiju na citavom prostoru SRJ.

Podsjecajuci na ukupna desavanja u DPS-u i Narodnoj stranci, Rakcevic je iznio stav svoje partije da je aktuelnu politicku krizu u Crnoj Gori moguce jedino rijesiti vanrednim izborima.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /