Praznicna, 1. maj 1997.

GDE JE DANAS NEKAD SLAVNA RADNICKA KLASA

Pusta nada i prazan frizider (surovi govor statistike)

Ako ne verujete sopstvenom praznom frizideru i novcaniku i zivite s pustom nadom da ce uskoro nesto da se promeni, odnosno verujete predizbornim "investicionim ciklusima" "radnickom akcionarstvu" i "humanoj privatizaciji" - tu iluziju razbice vam hladne i surove brojke.

Prosecna dnevna potrosacka korpa, naime, sa samo 15 osnovnih namirnica kosta od 61 do 66 dinara (poslednja merenja u "Jabuci", "Pekabeti" i "C- marketima" u Beogradu). Sa platama stvari stoje ovako: oko 200.000 zaposlenih ne prima zarade, toliko ih prima ispod zagarantovane, a samo 3,9 odsto zaradi u proseku vise nego sto vredi "dnevna korpa puta 30.

Prosecna plata u Srbiji krece se oko 700 dinara (najniza u industriji koze i obuce oko 160, a najvisa u poslovnim udruzenjima i komorama oko 2.000). Sto se samih tzv. privrednih subjekata tice, samo 0,7 odsto preduzeca smatra da je stanje u privredi dobro. Pocetkom godine, pak, s platom iznad 1.450 dinara bilo je samo cetiri odsto zaposlenih, a, s druge strane, u oktobru prosle godine, prema podacima iz Narodne banke jedan mali broj ljudi uspeo je da ustedi 2,5 milijarde dinara.

Ode drustvo u bestraga. A radnicka klasa? Nema toga vise ovde. Ima dovijanja i prezivljavanja, ima mnogo gladi i bede, mnogo bolesti i umiranja. Mi smo, prijatelji moji, opasno siromasni. Hoce li zazvucati kao cinizam, ako vam sada predlozimo nesto. Hoce i treba i namerno cinimo to, kao opomenu i podsticaj da pocnete sebi, a ne televizoru da verujete.

SIROTINJSKI PRAZNICNI MENI

Toplo predjelo od krompira

S krompira poskidajte klice pa ga obarite u ljusci (manje se baca nego kad se ocisti). Ogulite (povadite okanca gde su bile klice) i nasecite na deblje kolutove i slazite u vatrostalnoj (ako se razbila, u obicnoj) serpi. Izmedju stavljajte kolutove barenih jaja, ako je koje ostalo od Uskrsa, pomalo solite i biberite. Stavite da se pece, a kada krompir pocne da rumeni odozgo stavite parce margarina koje ste prethodno izgnjecili sa cenom-dva belog luka. Ovo predjelo, a bice negde, bogme, i glavno jelo, moze se spremiti i sa slaninom i pecurkama (malo slanine naseckati pa na njoj prodinstati pet-sest pecuraka). Mozete, ako stanje u frizideru dozvoljava oba fila - i jaja i slaninu naizmenicno da slazete izmedju krompira. Bice to prava gozba. Posto je mraz smlatio zelenu salatu pa je paprena, potrosite onaj preostali kiseli kupus, ili kuvani paradajz (s naseckanim crnim lukom i zejtinom odlicna salata).

Torta s kupusom

Od 250 gr brasna, jednog jajeta i pola margarina umesite cvrsto testo (ako treba dodajte malo vode, kao sto i umesto jajeta mozete dodati dve kasicice vode ili belog vina, i malo soli. Dobro izradite testo i ostavite da se odmara 20 minuta. Nadev mozete napraviti i od slatkog i od kiselog kupusa, a da bi bio bogatiji secnite malo neke dobre kobasice ili dimljene slanine, ako vam je rodjak iz provincije nedavno takvo sto doneo. Na tiganju proprzite na slanini dve glavice crnog luka, posolite, pobiberite i dodajte jos lolbera i izgnjecenog belog luka. Kiseli kupus properite da ne bude kiseo (u maju zna opasno da se izvrgne u sirce), a svezi poparite vrelom vodom, nek odstoji, pa ga naseckajte. Dodajte u slaninu i luk, dodajte eventualno i one kobasice i neka se sve lepo krcka. Kad voda ispari fil sipajte preko testa kojim ste i dno i zidove vatrostalne zdele oblozili podmazavsi je prethodno. Neko moze odozgo da stavi 100 grama dobrog milerama, a neko i tracice od testa koje ce vesto da poslaze da ova torta i lepo izgleda. Deci recite odmah o cemu se radi da se ne razocaraju ako su samo termin "torta" registrovali.

Pile s domacim majonezom

Ako se od onog rodjaka iz provincije naslo i koje domace pile, bice to prilika za pravu gozbu. Skuvajte ga sa povrcem za supu i izvadite da se ohladi. U supu ukuvajte rezance ili male griz-knedle. Pile ocistite od kostiju, izrezite na lepe komade (sitne, razume se) i poredjajte na ovalni tanjir. Od uskrsnjih jaja napravite neku vrstu majoneza, tako sto cete zumanca izmiksati dodajuci pomalo ulja (dve kasike ukupno), kasiku sirceta i malo limunovog soka. Posolite, pobiberite, dodajte malo senfa. Deo majoneza sipajte preko pileta, a deo stavite u polutke belanceta i ukrasite s pojednom rotkvicom. Em dekorativno, em ukusno. Umesite domaci hleb.

Slatki kroketi od pirinca

Umesto skupih kolaca za koje nemate novca, napravite ovu finu i relativno jeftinu poslasticu. Skuvajte u sest dcl mleka 150 gr pirinca dodavsi malo vanile i limunove korice. Ostavite da se ohladi i zgusne, pa onda u to dodajte dva jajeta i jedno zumance i kasikom vadite krokete. Uvaljajte ih u brasno pa u umuceno belance i przite na vrelom ulju. Pre serviranja pospite prah secerom zamirisanim vanilom.

Spas u palacinkama

Palacinke su blagoslovena sirotinjska poslastica. Prvomajske treba da budu nesto svecanije, te ih nafilujte kobajagi cokoladom. Malo mleka, margarina, kakaoa, secera i arome ruma sjedinite na blagoj vatri i time filujte palacinke. Da bi delovalo svecano servirajte po dve na finom tanjiricu s po lopticom slaga i zrncem slatka od tresanja, komadicem zele bombone, grozdjicom ili necim slicnim. Kreativna zena ne priznaje bedu, ali je krajnje vreme da o krivcima za istu, pocne ozbiljno da razmislja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /