Subota, 3. maj 1997.

VUK DRASKOVIC NA KONFERENCIJU ZA STAMPU

"Prihvatam prosirenje Koalicije"

SPO pristaje na institucionalno prosirenje "Zajedno" ukoliko svako na svoju kvotu prihvati stranku koja se od njega otcepila, izjavio Draskovic

Nis. - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic izjavio je sinoc u Nisu da eventualna kandidatura predsednika Srbije Slobodana Milosevica za istu funkciju ne bi bilo prvo krsenje Ustava.

"Ustav je jasan, a jasno je i da u ovoj zemlji ne bi bilo prvi put da on bude pogazen", prokomentarisao je Draskovic. Na pres konferenciji u niskom SPO Draskovic je rekao da veruje da ce "ipak relativno brzo" doci do organizovanja okruglog stola izmedju vlasti i opozicije na kojem ce biti dogovorena deblokada drzavnih medija, izborni zakon i zakon o finansiranju stranaka.

"Svako institucionalno prosirenje koalicije 'Zajedno' beznacajnim strankama, a posebno onim malim, koje su od pocetka vodile kampanju protiv nase koalicije, doprinelo bi samo njenoj destabilizaciji, a ne njenom ucvrscenju. Ipak, da bih otklonio prigovore kako sam ja protiv prosirenja Koalicije, na poslednjoj sednici Saveta sam prihvatio njeno institucionalno prosirenje, ali da svako na svoju kvotu prihvati onu stranku koja se od njega otcepila", rekao je Draskovic.

Predsednik SPO je precizirao da bi po ugovoru ova stranka trebalo da ima 54 odsto poslanika, Demokratska stranka 41 odsto, a Gradjanski savez Srbije pet odsto poslanika u buducem parlamentu. Prema njegovom predlogu, SPO bi u okviru te kvote trebalo da primi samo Sabornu narodnu stranku koja se od njega otcepila i "zbog cega SPO na odgovarajuci nacin snosi krivicu". DS bi trebalo da primi obe frakcije Demokratske stranke Srbije, Demokratski centar i Srpsku liberalnu stranku, a Gradjanski savez Srbije Socijaldemokratsku uniju, kaze Draskovic.

On je dodao da se apsolutno ne slaze da Srpska pravoslavna crkva postane kolektivni clan "Zajedno" jer nigde u demokratskom svetu crkva nije integrisana u politicke organizacije, a SPO "ne zeli da Srbija bude pravoslavni Iran". Prema njegovim recima, ni studenti ne bi trebalo da budu kolektivni clanovi "Zajedno" jer nisu politicka stranka, a trebalo bi se "osloboditi tegova" kao sto su nezavisni sindikati.

Povodom odluke SPO da samostalno krene u predizbornu kampanju, Draskovic je rekao da je i DS pre mesec dana obelodanila da krece u takvu kampanju 12 maja.

On je rekao da u "Zajedno" nema raskola, vec samo razlika u odnosu prema potpisanim sporazumima, koji "za neke nisu sveto pismo, dok za SPO jesu zbog nade miliona gradjana Srbije u promenu sistema na predstojecim izborima. SPO ce postovati svaku rec i zapetu sa verom da ce to uskoro ciniti i ostali", rekao je on. Draskovic je dodao da ne ocekuje da Albanci izadju na predstojece izbore jer su oni "u prikriveno-otvorenoj koaliciji sa sadasnjim rezimom u Srbiji, utemeljenoj na obostranom interesu". On je rekao da ce "posle pobede 'Zajedno' na izborima doci do radikalne promene politickog sistema koje ce obezbediti resavanje kosovskog pitanja na demokratski nacin.

Z. Miladinovic

MILAN PANIC SMATRA DA SPORENJA U KOALICIJI "ZAJEDNO" MORAJU ODMAH PRESTATI

Interes Srbije je da se resavaju goruca, a ne personalna pitanja

Beograd. - Povodom najnovijih sporenja u koaliciji "Zajedno" Milan Panic izrazava svoje duboko nezadovoljstvo zbog produbljivanja razlika izmedju njenih lidera. On podseca da je pre nekoliko dana javno pozdravio potpisivanje dogovora o ucvrscivanju Koalicije smatrajuci da je jedinstvo demokratskih snaga najvaznija pretpostavka za pobedu opozicije na predstojecim izborima, stoji u saopstenju kancelarije Panica u Beogradu.

Milan Panic se, kaze se u njegovoj izjavi, i prikljucio koaliciji "Zajedno" radi jacanja jedinstva demokratskih snaga Srbije.

Stoga Milan Panic smatra da sporenja izmedju lidera koalicije "Zajedno" moraju odmah prestati. Milan Panic, takodje, poziva gradjane da sa svoje strane uticu na lidere Koalicije da deluju zajednicki, bez svadja i razmirica. Interes Srbije i njenih gradjana jeste da se resavaju ozbiljna i goruca, a ne personalna pitanja, stoji u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /