Subota, 3. maj 1997.

ZBOG MALVERZACIJA U POZNATOM BEOGRADSKOM DRUSTVENOM PREDUZECU

Radnici ce strajkom braniti "Beko"

Za 6. maj zakazan strajk radnika koji zahtevaju da se utvrdi odgovornost za brojne malverzacije. Direktor nedavno na viski potrosio 17.000 dinara, tvrde u Nezavisnom sindikatu "Beka"

Beograd. - Nezavisni sindikat radnika drustvenog preduzeca "Beko" u utorak, 6. maja pozvao je svoje clanstvo i sve zaposlene u stajk. Sindikalisti isticu da nece odustati od zahteva da se zaposlenima zarade isplacuju po Opstem kolektivnom ugovoru, da u komisiju za transformaciju preduzeca udju i predstavnici NS, da Radnicki savet donese odluku o zabrani otudjenja osnovnih sredstava preduzeca do potpune transformacije, da se ponisti odluka RS o prodaji objekata "Beka", da radnici budu vraceni sa prinudnih odmora, kao i od zahteva za odgovornoscu predsednika RS zbog samovoljnih odluka koje su nanele stete preduzecu.

- U nemilosti smo poslovodstva, posebno direktora Branislava Atanaskovica, jer smo upozorili na brojne malverzacije i nedomacinsko poslovanje koje su pretnje da "Beko" potpuno propadne. Svedoci smo da su, budzasta, rasprodate nase prodavnice u Crvenki, Adi, Novom Beceju, Backoj Topoli, Paracinu i Cetinju. Ne zna se gde je novac od prodate imovine preduzeca, zarada nema i bedne su - prosecno 200 do 250 dinara, iako se radi u smenama i subotom i uprkos cinjenici da je podignut kredit. Znamo samo da su nam na grbaci hipoteke, a direktor Atanaskovic je, slaveci sopstvenih pet godina uspesnog rada, nedavno samo na viski potrosio 17.000 dinara. Kada na sve ovo upozorimo, sleduju nam suspenzije, i smanjenje zarada, upozorio je Slobodan Jankovic, predsednik NS radnika "Beka".

Sindikalisti upozoravaju da se u preduzecu posluje na neobican nacin, pa se tako odela za prijatelje i vlasnike privatnih butika siju po ceni od 65 do 115 dinara, a istovetna za vojsku i MUP staju od 430 do 490 dinara, a da je "Beko" pred stecajem.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /