Subota, 3. maj 1997.

DOKUMENTI: DANAS SE OBELEZAVA MEDJUNARODNI DAN SLOBODE STAMPE

Londonska Povelja o slobodi stampe

Beograd, Beta. - Danas, 3. maja, obelezava se Medjunarodni dan slobode stampe, i tim povodom objavljujemo Povelju za slobodu stampe koju su novinari iz 34 zemlje usvojili na Medjunarodnoj konferenciji o cenzuri stampe, u januaru 1987. godine u Londonu.

Slobodna stampa znaci slobodan narod. U tom cilju, sledeci principi, elementarni za slobodni protok vesti i informacija u okviru i preko nacionalnih granica, zasluzuju podrsku svih onih koji su se obavezali na unapredjenje i zastitu demokratskih institucija.

1. Cenzura, direktna ili indirektna, neprihvatljiva je, tako da zakoni i prakse koje ogranicavaju pravo medijima da slobodno prikupljaju i distribuiraju informacije moraju biti ukinuti, i vlade ili vlasti, nacionalne ili lokalne, ne smeju da se mesaju u sadrzaj stampanih ili emitovanih vesti, niti da ogranicavaju pristup bilo kom izvoru informacija.

2. Nezavisnim medijima, stampanim i elektronskim, mora se dozvoliti da se pojave i da deluju slobodno u svim zemljama.

3. Vlade ne smeju da diskriminisu svojim stavom, finansijski ili na neki drugi nacin, medije u svojoj zemlji. U zemljama u kojima postoje vladini mediji, nezavisni mediji moraju imati jednak, slobodan pristup kao i zvanicni mediji svim materijalima i sredstvima koja su im neophodna za delatnost stampanja ili emitovanja.

4. Drzave ne smeju da ogranice pristup stampi, sredstvima za stampanje ili sistemima distribucije, delatnosti novinskih agencija, kao i dostupnosti frekvencija za emitovanje i prostorijama.

5. Osudjuju se zakonske, tehnicke i tarifne procedure koje sprecavaju distribuiranje i protok informacija.

6. Vladini mediji moraju da uzivaju pravo na nezavisnu uredjivacku politiku i da budu otvoreni za razlicita shvatanja. To treba da se afirmise i zakonom i u praksi.

7. Stampani i elektronski mediji u okviru jedne zemlje treba da imaju neogranicen pristup spoljnim informacijama i informativnim servisima. Javnost takodje treba da uziva slicnu slobodu primanja stranih publikacija i emisija bez ikakvog ometanja.

8. Nacionalne granice treba da budu otvorene stranim novinarima. Kvote ne treba da se primenjuju i aplikacije za vize, akreditive i druga dokumenta neophodna za njihov rad treba u kratkom vremenskom roku da budu odobrena. Stranim novinarima treba da se dozvoli da slobodno putuju po odredjenoj zemlji, da imaju pristup i zvanicnim i nezvanicnim sredstvima informisanja i treba da im se omoguci da slobodno uvoze i izvoze sav neophodan profesionalni materijal i opremu.

9. Ogranicenja na slobodno bavljenje novinarstvom putem licenci ili drugih procedura izdavanja potvrda moraju biti ukinuta.

10. Novinari, kao i svi drugi gradjani, moraju imati licnu sigurnost i punu zakonsku zastitu. Novinari koji rade u ratnim zonama uvazavaju se kao civili, i imaju sva prava i imunitet koji se obezbedjuju drugim gradjanima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /