Subota, 3. maj 1997.

KOORDINACIONI ODBOR ALBANSKIH POLITICKIH PARTIJA

Odluka o novim izborima - pocetkom iduce sedmice

Pristina. - Koordinacioni odbor politickih partija kosovskih Albanaca, koje su u maju 1992. godine osvojile mandate u paralelnom parlamentu, u cetvrtak je odrzao sastanak na kome je trebalo da se odluci o eventualnom odrzavanju novih izbora. Sastanku je predsedavao predsednik Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova, a prisutni su bili i predstavnici Parlamentarne partije, Demohriscanske i oba krila Socijaldemokratske partije Kosova.

Odluceno je, kako saznajemo iz vrlo pouzdanih izvora, da se odluka o raspisivanju izbora odlozi do pocetka sledece sedmice, kako bi se nastavile konsultacije. Manje-vise svi prisutni bili su za raspisivanje i odrzavanje izbora. Razlike su ispoljene jedino oko koraka koji bi doveli do toga. Parlamentarci su bili misljenja da prvo treba konstituisati parlament koji je izabran 1992. godine i da ta institucija raspise izbore. S druge strane, vladalo je misljenje da je moguce i da treba da se izbori raspisu i bez prethodnog konstituisanja starog saziva.

Sam Rugova i njegov DSK su se, takodje, izjasnili za odrzavanje izbora ali, za sada, nije doneta nikakva odluka o terminu i uslovima za to. Albanske politicke partije su svesne prepreka i teskoca na koje ce naici odrzavanje izbora, ali kako tvrde, "bez obzira na protivljenja zvanicnog Beograda i srpskih politickih partija, oni ce se odrzati - ukoliko se donese takva odluka".

Rugova je u medjuvremenu imao i konsultacije sa strankama koje nemaju poslanike u parlamentu - Liberalnom partijom Kosova i Albanskom nacional-demokratskom partijom. I one su se, tvrdi nas izvor, izjasnile za odrzavanje drugih izbora na Kosovu.

Konacna odluka o odrzavanju izbora ce se doneti pocetkom ove nedelje i po svemu sudeci, bice pozitivna.

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /