Subota, 3. maj 1997.

PROSLAVA PRVOG MAJA U SRBIJI

Nekom pecenje - nekom prazan pasulj

Beogradom je prodefilovala protestna kolona radnika koja je setnju zavrsila "opasuljivanjem". Prvomajski uranak na Adi Ciganliji u Beogradu i Karadjordjevu. Masovna tuca mladih na uranku u Sumaricama. Policija u Zajecaru zabranila sindikatu "Nezavisnost" da obelezi radnicki praznik

Praznicni kontrasti: Prvomajski uranak u Karadjordjevu
i red za besplatan pasulj na Trgu Nikole Pasica u Beogradu

Beograd. - Dok su radnici, kako su prikazivali programi RTS, pohrlili na izletista da proslave Prvi maj, uz rostilj, jaganjce i prasice na raznju, programe lokalnih kulturno-umetnickih drustava, ali i neizbezne govore, pozdrave i cestitke, redje sindikalnih lidera, a vise celnih ljudi vladajuce stranke, beogradskim ulicama kretala se kolona radnika koji su trazili pravo na rad i vracanje dostojanstva radu. Ova kolona od nekoliko hiljada radnika, nije proslavljala, vec je samo obelezavala radnicki praznik, a umesto pecenja, Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" mogli su da dele jedino porcije praznog pasulja.

U glavnom gradu, paralelno sa ovim protestnim obelezavanjem Prvog maja, tradicionalni prvomajski uranak Savez samostalnih sindikata Beograda organizovao je na Adi Ciganliji na kojoj je pripremljen program uz ucesce folk- zvezda i kulturno-umetnickih drustava. Na smederevskom izletistu Jugovo, Gorica Gajevic, generalni sekretar SPS, novinarima je izjavila da vladajuca partija podrzava prvomajske uranke koje su tradicionalno organizovali socijalisti, kao i da ce SPS i ubuduce priredjivati uranke.

Za ovogodisnji Prvi maj i Vojna ustanova "Karadjordjevo" otvorila je kapije onima koji su zeleli u prelepom i donedavno zatvorenom lovistu da provedu dan. Istina, u lovacku kucu se nije moglo, jer je u njoj organizovan rucak za najvise partijske i drzavne funkcionere.

Na tradicionalnom prvomajskom uranku u kragujevackim Sumaricama doslo je do masovne tuce mladih, a povod je jos nepoznat. U Zajecaru, policija je zabranila sindikatu "Nezavisnost" da obelezi radnicki praznik, ali je zato Skupstina opstine na obliznjoj Kraljevici organizovala piknik, sa rok koncertom. Suboticani nisu masovno izasli na obale Palica, a skromna poseta je objasnjena losim vremenom i - besparicom.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /