Nedeljna, 4. maj 1997.

Pogled popreko

Praznicni dani teku...

Nikola Burzan

Zaredjali praznici minulih dana, nikad im kraja, kao, Boze mi prosti, gladnoj godini. Toliko svecaranja - verskog, drzavnog, partijskog, radnickog - za tako kratko vreme, "ne pamte ni najstariji gradjani", sto bi rekli pesnicki nadahnuti reporteri. Takva je guzva bila da su se neki i "poklopili" - pravoslavni Uskrs i "Dan Ustava SRJ", recimo, pa je nacija bila zbuljena: da li smo to u ponedeljak slavili drugi uskrsnji dan ili paterice Svetog Ustava Zabljackog?!

A posto smo multietnicka i multikonfesionalna zemlja ravnopravnih gradjana, prethodno smo proslavili muslimanski Kurban-bajram i jevrejsku Pashu, a posle i drugi nam medjunarodni (valjda zbog toga epiteta i pomalo zaboravljeni i zapostavljeni) praznik rada - Prvi maj. Jedino su katolici nesto pozurili (ne verujem - namerno, jos manje iz separatistickih razloga) i svoj ovogodisnji Uskrs proslavili cetiri nedelje ranije.

U toj praznicnoj sumi najteze je bilo federalnom predsedniku Lilicu: slavlje Sv. Ustava Zabljackog morao je da pomeri tri dana unapred, kako neko, ne daj boze, ne bi pomislio da i on i njegova partija slave Usrks! I tako je na Veliki cetvrtak organizovao, kazu ocevici, velicanstveni prijem u svom Belom dvoru.

Milosevic je, kazu, dosao sam, bez bracne mu i koalicione partnerke, koja je bila na terenu, negde u crvenom trouglu Brus-Zagubica-Babusnica, organizujuci snazan blok levih snaga za borbu protiv srpskih fasista. Umesto nje, leve snage predvodio je novi (stari) nekoalicioni partner dr(ug) Seselj, takodje jedan od vatrenih pristalica ideolosko-politicke orijentacije "Srbija na Istoku".

Jedan revnosni reporter s darom zapazanja detalja, zabelezio je da je dr(ug) Seselj, na doticnom prijemu, "izazvao pravu paniku medju poslugom kad je zatrazio - koka-kolu"!? Jer, "nisu,valjda, ocekivali da srpski vojvoda pije americko imperijalisticko pice"!? A sta su ocekivali: da naruci bugarsku bozu ili ruski kvas!? Ionako mu se svi smeju, a kakva bi to tek smejurija bila!

Drzavno-partijska TV, "ovlascena da saopsti", prikazala je nekoliko veoma zanimljivih prizora s belodvorskog prijema. Recimo: Milosevic i Marovic prijateljski caskaju, pa Milosevic, Djukanovic i Vucelic takodje drugarski cavrljaju. A Bulatovic? Prikazali su i njega: sam, sa casom u ruci, gleda u zvezde iznad dedinjskog neba, proklinjicu gorku sudbinu - ko me gurnu?! A posto doticna TV nista ne radi slucajno, vec po scenariju i u reziji partijskog agitpropa, mozda je u pravu moj burazer iz Montena-faksa tvrdeci da Milosevic, "razocaran neuspehom u realizaciji svojih planova, lagano 'dize ruke' od Bulatovica"?!

Nisam, medjutim, siguran da je Milosevic pretrpeo totalan neuspeh. Nije, doduse, oborio Djukanovica (a staro pravilo glasi: koga ne mozes pobediti, pridruzi mu se!), ali je toliko iskompromitovao Bulatovica da ga sada jos cvrsce "drzi u saci". Srpski predsednik slovi za loseg stratega, ali sjajnog takticara i mozda je to njegovo "razocaranje" samo vec vidjena "finta" i takticno povlacenje a'la Kutuzov - pregrupisavanje snaga.

Jer, Milosevic je retko kad "dizao ruke" od svojih kadrova, narocito ako su poslusni, ako mu aminuju sve ideje i ako se ne prave vazni i nastoje da budu mudriji i pametniji od njega. Kao sto su, recimo, pokusali Bora Jovic ili Mihailo Markovic, cineci uz to i neoprostiv greh: napadajuci mu (verbalno, razume se) bracno-koalicionu drugaricu. Istina, to je cinio i Djukanovic, pa stoga i nisam bas siguran da je ta "epizoda" s njim definitivno skinuta s dnevnog reda. Ukoliko nije po sredi neka tajnovita srpsko-crnogorska "nagodba"...

Po opstoj oceni, Milosevic "nesto sprema", inace ne bi izveo ovo veliko pregrupisavanje snaga i na politicku scenu vratio "mlade lavove" Vucelica i Simica, a dovodjenjem Matkovica u partijski vrh i promovisanjem Z. Jovanovica u partijskog ideologa, sasvim oslabio srpsku privredu i osakatio ionako copavu jugodiplomatiju. Ko bi, inace, bez velike nuzde, obezglavio dva najveca gubitnika u ovoj zemlji - smederevsku zelezaru i jugoslovenski MIP!? Pa se postavlja pitanje: kako ce se srpska privreda i jugodiplomatija oporaviti i razvijati ako im uzimam najbolji kadar?!

Po staroj i dobro poznatoj komunistickoj doktrini, kadrovske promene, ma kakve i kolike bile, nikad nisu "izraz slabosti, vec izraz snage partije"! Partija koja se, bez ikakvih problema i trzavica, oslobadja troje potpredsednika odjedanput, zbilja mora biti snazna! Ne znam zbog cega su smenjeni drugarica Dejanovic i drug Perosevic, ali sam sasvim siguran da je drug Sainovic to (odavno) zasluzio: nije izvrsio nijedan od poverenih mu partijskih zadataka (osim one slavne inflacije '93)! Tu se apsolutno slazem s Milosevicem. Ali, i u pogledu Vucelica: on je izvrsavao, i izvrsice, sve sto mu i kako mu Gazda kaze!

Pored mnogo molitvi "za bolje dane", poslanica, poruka, deklaracija i saopstenja, posebnu paznju sam ovih praznicnih dana obratio na cestitke, narocito jedan detalj u njima: kako ko vidi SRJ!? Milosevic - kao drzavu "ravnopravnih naroda, republika i gradjana", Bulatovic - "ravnopravnih republika i gradjana", Djukanovic - takodje (nema razmimoilazenja!), dok Marjanovic taj detalj preskace!

Najoriginalnije vidjenje, ipak, ima SPS, koja SRJ vidi kao "drzavu ravnopravnih gradjana federalnih jedinica"! Pa mi nije jasno da li to dezavuisu svog sefa, ili je stamparska greska, ili SPS ne priznaje ravnopravnost republika?! Nesto slicno zahtevao je od Kontica i julski koalicionista Ristic: jacanje federacije uz "ravnopravnost gradjana bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost". Da li nam je jasno: sta je pisac hteo da kaze?!

Novine su zabelezile i dva velika uspeha (konacno!) jugodiplomatije: u Novom Sadu formirano je drustvo jugoslovensko-gabonskog prijateljstva, a na prijemu u Belom dvoru Milan Milutinovic se junacki nosio sa Severnokorejcima u - tamanjenju sendvica. "Nista manje gladan ni nas ministar inostranih poslova - zabelezio je reporter-ocevidac - koristi svaku priliku da se zalozi..."

Sirotinja i Bogu je teska...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /