Ponedeljak, 5. maj 1997.

ELIZABET REN, SPECIJALNI IZVESTILAC ZA LJUDSKA PRAVA, BORAVILA JUCE U SANDZAKU

Korak po korak do resenja

Za sada "nema interesa za formiranje posebne medjunarodne misije" za ovaj region

Novi Pazar. - Zbog dramaticnih dogadjanja u Albaniji i na Kosovu problem Sandzaka je ostao po strani, tako da smatram da je vazan deo moje misije da se ovaj region ne zaboravi. Vazno mi je da objasnim vlastima da problem Sandzaka nije resen, izjavila je Elizabet Ren, specijalni izvestilac za ljudska prava, tokom jucerasnjeg razgovora sa predstavnicima Helsinskog odbora za ljudska prava u Sandzaku. Ren je juce, nakon posete Kosovu, boravila u Novom Pazaru i Pljevljima.

Specijalni izvestilac je naglasila da je sa Karlom Biltom razmatrala predlog da se formira posebna medjunarodna komisija za Sandzak, i da za sada "nema interesa za formiranje posebne medjunarodne misije" za ovaj region.

- Ja ne mogu sama da budem medjunarodna misija, ali mi zato zajedno moramo da nastavimo da radimo kao sto smo radili do sada - korak po korak - kazala je Ren u razgovoru sa predstavnicima sandzackog Helsinskog komiteta.

Predstavnici te organizacije su upozorili Ren da je potrebno da posebno obrati paznju na pitanja zakonske regulative koja diskriminise Sandzak. Precizirano je da se radi o Zakonu o nerazvijenim regionima u Srbiji i Republickom prostornom planu, koji su potpuno zaobisli Sandzak. Ren je od Helsinskog komiteta zatrazila da sacini memorandum o najakutnijim problemima regiona o kojima ce razgovarati sa predsednikom Srbije Slobodanom Milosevicem, kada se sa njim za mesec dana bude sastala u Beogradu.

Ona je najavila da ce u sredu sa predstavnicima Vlade Crne Gore razgovarati o problemu Muslimana proteranih iz Bukovice (grupa sela na granici sa Bosnom). "Naravno, trazicu od njih konkretne akcije jer se situacija nije promenila u odnosu na onu od pre godinu dana", rekla je Ren.

Vesna Radivojevic

IZJAVA ELIZABET REN

Svako resenje za Kosovo mora da uvazi ljudska prava

Kosovski odbor upoznao specijalnog izvestioca UN sa najnovijim podacima o "represiji koja se sprovodi nad kosovskim Albancima"

Pristina, Beta. - Specijalni izvestilac UN za ljudska prava na podrucju bivse Jugoslavije Elizabet Ren izjavila je u subotu u Pristini da svako resenje kosovskog problema mora da uvazi ljudske i civilizacijske vrednosti i prava coveka. Ren je nakon susreta sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom rekla da je svoju najnoviju turneju po bivsoj Jugoslaviji pocela posetom Kosovu zbog stalne brige za stanje ljudskih prava u toj pokrajini, saopstio je Kosovski informativni centar (KIC). Rugova je ukazao na pritisak koji, prema njegovim recima, UN vrse na Beograd da bi se resio kosovski problem i otvorio srpsko- albanski dijalog uz posredovanje trece strane.

U saopstenju se navodi da je Rugova rekao da je situaciju na Kosovu posebno teska posle najnovije "kampanje hapsenja Albanaca, njihovog zlostavljanja i pokretanja montiranih sudskih procesa". Upozorivsi da situaciju na Kosovu jos vise otezava tesko socijalno i ekonomsko stanje, Rugova je rekao da rezim Srbije vrsi pritisak na privatnike albanske nacionalnosti.

Elizabet Ren je u subotu posetila i Kosovski odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda gde je, kako javlja KIC, upoznata sa najnovijim podacima o "represiji koja se sprovodi nad kosovskim Albancima". Ona je posebno izrazila interesovanje za status i tretman politickih zatvorenika albanske nacionalnosti i izrazila "cudjenje" zbog odnosa vlasti prema braniocima optuzenih kosovskih Albanaca.

Predstavnici Kosovskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda zatrazili su od Ren da ubrza otvaranje kancelarije UN u Pristini. Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u bivsoj Jugoslaviji se susrela i sa predstavnicima nevladinih i medjunarodnih humanitarnih organizacija koje deluju na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /