Ponedeljak, 5. maj 1997.

KRESIMIR ZUBAK U ZAGREBACKOM "VJESNIKU"

Ideja o otvorenim gradovima u Bosni - suplja prica

Clan Predsednistva BiH demantovao tvrdnje da postoji dogovor bosanskih Srba i Hrvata da ne dozvole povratak izbeglica na podrucja pod njihovom kontrolom

Zagreb, Beta. - Clan Predsednistva BiH Kresimir Zubak ocenio je da je ideja o islamskoj drzavi BiH u sadasnjim politickim okolnostima koje vladaju u BiH i u svetu neostvariva i da bi svaki pokusaj realizacije te ideje predstavljao "samoubistvo".

U intervjuu za subotnji zagrebacki "Vjesnik", Zubak je istakao da u vrhu vlasti BiH postoje licnosti koje smatraju da bi islamska drzava bila najbolje resenje za bosanske Muslimane, ali je ocenio da pobornici takve ideje ne predstavljaju dominantnu grupu u rukovodstvu bosanskih Muslimana. Govoreci o povratku izbeglica, Zubak je istakao da ce taj proces biti spor i mukotrpan i dodao da se on pre svega zalaze za povratak u sela, jer su ona uglavnom etnicki kompaktna, dok je ideju o otvorenim gradovima i pilot-projektima povratka u gradove nazvao "supljom pricom".

Zubak je odlucno demantovao tvrdnje da postoji dogovor bosanskih Srba i Hrvata da ne dozvole povratak izbeglica na podrucja pod njihovom kontrolom. Na pitanje o stanju u Mostaru, Zubak je odgovorio da taj grad mora da dobije organizaciju kakva je odredjena Dejtonskim sporazumom. "To je projekat za koji smo se mi zalagali, koji medjutim nije odgovarao partnerskoj strani, ali je ta (muslimanska) strana zbog nasih gluposti u propagandnom smislu uspela da ga pretvori u svoj politicki trijumf", rekao je Zubak.

Kada je rec o Brckom, hrvatska strana, prema Zubakovim recima, ima u velikoj meri uskladjene interese sa bosnjackom stranom i moze sa njom da saradjuje sve dok ne bude pokusaja instrumentalizacije. Zubak je odbacio optuzbe da je hrvatska strana destabilizirajuci faktor i smetnja za normalno funkcionisanje Federacije BiH i istakao da su upravo Hrvati bili zagovornici federalne opcije, dok su lideri bosanskih Muslimana bili za unitarnu drzavu.

Clan Predsednistva BiH je izrazio nadu da ce dvojica bosanskih Hrvata, kojima se sudi preda Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu, general Tihomir Blaskic i Zlatko Aleksovski, "stoicki podneti patnje" i da ce se vratiti oslobodjeni krivice. Zubak je rekao da su njegove misli cesto uz generala Blaskica, "pravog patriotu, vrsnog vojnika i dobrog coveka" i da mu je zao sto su se Blaskic i Aleksovski nasli u takvom polozaju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /