Ponedeljak, 5. maj 1997.

IVO BANAC U RIJECKOM "NOVOM LISTU"

Deetnizacija - jedina sansa i za BiH i za Hrvatsku

Poznati istoricar ostro kritikovao crkvene krugove u Hrvatskoj i preporuco opoziciji da bojkotuje izbore

Rijeka, Beta. - Poznati hrvatski istoricar i profesor na Univerzitetu Jel Ivo Banac izjavio je da je hrvatsko Ministarstvo za obnovu i razvoj "servis etnickog ciscenja koji novac dobijen od medjunarodne zajednice koristi za projekte nacionalnog inzenjeringa". Banac je u izjavi za subotnji rijecki "Novi list" rekao da je situacija u delovima Hrvatske u kojima su sprovedene vojne operacije "Bljesak" i "Oluja" teska i da su i dalje prisutni drasticni slucajevi krsenja ljudskih prava, paljevine i ubistava. On je rekao da u tim podrucjima policija u poslednje vreme pokusava da uspostavi red i zakon, ali da izvor napetosti sve vise postaje upravo Ministarstvo za obnovu i razvoj.

Banac je ostro kritikovao i crkvene krugove u Hrvatskoj za koje je ocenio da su "politicki instrumentalizovani, nekriticni i skloni apologiji nacionalizma". Istovremeno, on je ocenio da su reci koje je poglavar Rimokatolicke crkve Jovan Pavle II izgovorio u Sarajevu bile dirljive, ali i izvan politike i istorije. Govoreci o odnosima SAD i Hrvatske, Banac je primetio da je kritika Vasingtona danas jaca nego ikada, cak ostrija nego u vreme hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH. Americke optuzbe su, kako tvrdi Banac, veoma jasne i ukazuju da "hrvatska politika narusava Dejtonski poredak u BiH, zateze u saradnji sa Haskim tribunalom, i odbija povratak svih izbeglica, kako Hrvata i Bosnjaka u BiH, tako i Srba u Hrvatsku".

Banac je ocenio da glasovi o podeli Bosne koji se cuju iz redova bosanskih Muslimana nisu bez osnova, ali je upozorio da bi u tom slucaju Bosna postala rezervat za Bosnjake, koji bi se suocili sa izumiranjem i izolacijom. Izrazavajuci razumevanje za frustraciju Bosnjaka Federacijom BiH, "jer je stvorena na za njih provokativan nacin", on je dodao da je jedina sansa i za BiH i za Hrvatsku deetnizacija drzave. Komentarisuci aktuelni rezim hrvatskog predsednika Franje Tudjmana, Banac je rekao da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "crveno- smedja koalicija ostatak nasih pomirenih totalitarizama i finansijske moci, umotanih u trobojnicu koju su zaprljali" i da borba za modernu i evropsku Hrvatsku nece biti kratka. On je upozorio da uoci predsednickih izbora u Hrvatskoj treba ocekivati nova zastrasivanja politickih neistomisljenika i novu instrumentalizaciju drzave i preporucio opoziciji da bojkotuje izbore zbog neravnopravnih uslova koje je nametnuo Tudjman.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /