Ponedeljak, 5. maj 1997.

KOMENTAR SARAJEVSKOG "OSLOBODJENJA"

Biltu nije jasno s kim ima posla

Sarajevo, Beta. - Bosanskohercegovacki politicki akteri nemaju efikasnu platformu medjusobnog priblizavanja i resavanja krupnih politickih sukoba, a nije tajna da ni medjunarodna zajednica ne vidi put kojim bi unutrasnji razdor krenuo u pozitivnom smeru, pise u komentaru subotnji sarajevski dnevnik "Oslobodjenje". List podseca da je to potvrdio i Visoki predstavnik za Bosnu Karl Bilt u izvestaju Savetu bezbednosti UN, ali dodaje da ni on nije ponudio radikalnije mere za "probijanje debelog leda kojim je opasana Bosna". "Oslobodjenje" naglasava kako se samo jedna Biltova ideja "izdvaja iz celine iznesenih ocena: kad vec ne ide sa vrha, pozitivni proces bi se mogao inicirati sa lokalnog nivoa", te da bi trebalo smeniti "120 lokalnih lidera".

"Da li je moguce da prvom coveku medjunarodnog angazmana u BiH nije jasno da ima posla sa cvrsto strukturiranim, homogenim nacionalnim pokretima sa apsolutnom subordinacijom u odlucivanju i politickom ponasanju", pita se list i dodaje kako je "mig sa Pala, iz Sarajeva ili iz Gruda svetinja za sve opstinske prvake".

List podseca kako je "medjunarodna zajednica pokusavala - stavljanjem na crnu listu Bugojna, Stoca, Foce, Bosanskog Samca i jos nekih opstina - da izoluje i eliminise tamosnje lokalne celnike", ali da nije uspela u tome, buduci da se nije "obratila na pravu adresu". "Svaka, pa i bosanska riba cisti se od glave: od lidera i nacionalistickih koncepata koji jos dominiraju bosanskim prostorima i ako bi se u tome uspelo 120 inkriminisanih lokalnih mocnika poceli bi da se obrusavaju po principu domina", zakljucuje "Oslobodjenje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /