Ponedeljak, 5. maj 1997.

OTKUD ASI U SREDISTU OBRACUNA RUKOVODSTVA DPS

Mali razlog za krupne svadje

U poslovnim krugovima smatraju da ova firma nije najbolja ilustracija snalazljivosti u aktuelnim uslovima privredjivanja i da za to ima "mnogo boljih primera"

Za podgoricko preduzece ASI malo je ko znao u Crnoj Gori dok ga predsjednik Momir Bulatovic na sjednici Glavnog odbora DPS-a nije potegao kao vazan adut protiv premijera Mila Djukanovica. Kamen o koji je trebalo da se spotakne crnogorski premijer je veliki proslogodisnji poslovni obrt (oko 404 miliona dinara) ovog, kako je Bulatovic ustvrdio, privatnog preduzeca u kome "dionice ima" i sef SDB Vukasin Maras, a premijerova supruga zauzima "jedno od kljucnih mjesta". Predsjednikove navode potvrdio je poslovni direktor DPS-a Dragisa Pesic, koji se specijalno bavio poslovanjem preduzeca ASI.

Ova firma u Podgorici (istog imena i istog osnivaca postoji i u Beogradu) zaposljava 14 radnika na celu sa direktorom Rajkom Bobotom, poznatijim kao dugogodisnji glavni urednik "Jugoslovenske revije". Medju zaposlenima je (istina) i premijerova supruga Lidija na mjestu savjetnika direktora za propagandu i izdavacku djelatnost i koja se, tvrdi njen sef, "nikada nije bavila poslovnom politikom preduzeca".

Gdje je tu Maras?

Osnivac preduzeca je AMSJ, koji je ranije sa "Simpom" iz Vranja i ivanjickim "Tekstil-bestom" u Beogradu osnovao istoimeno preduzece. Kasnije je podgoricki ASI preregistrovan, a kao drugi osnivac, pored AMSJ, pojavljuje se njegov beogradski imenjak i to po osnovu Ugovora o konverziji duga od 82.000 dinara. Ugovorom se konstatuje da ce ovo preduzece "imati istu imovinsku strukturu" kao ASI - Beograd. Predsjednik Upravnog odbora ASI - Podgorica je direktor "Tekstil-besta" Radoslav Lale Sekulic. "U ovom preduzecu nema ni jedan Vladin dinar, nema ni jedan dinar privatnika iz Crne Gore, a ni njenih drzavnih ustanova" - kategorican je Rajko Bobot u razgovoru za "Nasu Borbu" i pokazuje rjesenje Privrednog suda u Podgorici u kome su kao osnivaci i dionicari navedeni samo AMSJ i ASI - Beograd.

Na pitanje gdje je tu Vukasin Maras, Bobot kaze: "Maras nije dionicar podgorickog preduzeca ASI niti sa njim ima bilo kakve veze nakon odlaska sa funkcije generalnog sekretara AMSJ". On misli da je "kljucni problem u tome sto se Maras pokazao vrlo uspjesnim menadzerom za vrijeme rada u AMSJ, te kao direktor ASI - Beograd. "Cilj je bio da istu firmu formira i u Crnoj Gori za koju smo najvise radili. Upravni odbor AMSJ je donio takvu odluku i mene zaduzio da je sprovedem. Planirali smo bili da nakon skidanja sankcija ista preduzeca otvorimo u Parizu i Moskvi", kaze nas sagovornik i istice da je to bilo vrije "kada Maras nije ni sanjao" da ce doci za sefa SDB Crne Gore, te da su "tim izborom prestale sve njegove privredne aktivnosti".

ASI je smjesten u Poslovnom centru "Krusevac" gdje stoluje i AMS CG (samo drugi ulaz) ciji je direktor Nada, supruga predsjednika Crne Gore Momira Bulatovica. Interesuje nas kako na toj relaciji tece (poslovna) saradnja i da, mozda, nije proradila komsijska ljubomora? Direktor Bobot zna da "i oni imaju preduzece" - "Auto-moto biznis" sa kojim uopste ne saradjuje zato sto nemaju "zajednickih interesa". "Mi se bavimo globalnom trgovinom i ne znamo sta oni rade", kaze on, odbijajuci bilo kakva uporedjivanja. Veli da je prije dvije i po godine htio da u prizemlju otvori turisticku agenciju ali da ga je "tada pozvala Nada Bulatovic" i rekla mu da je ona u isti posao ulozila dosta sredstava i "da nema smisla da dvije iste firme imaju iste agencije jednu pored druge". "Odmah sam otkazao poslovni prostor", kaze nas sagovornik.

Premijerova supruga smeta

Koristeci okolnosti da Mila Djukanovica poznaje jos iz vremena dok je bio u SK SSO, a on bio predsjednik SK organa federacije, Bobot je nekoliko puta molio crnogorskog premijera da i ASI ukljuci u neke u kriznim vremenima "profitabilne poslove" (cigarete, aluminijum i drugo). Evo sta mu je odgovorio: "Nemoj, molim te, jer ce to svi shvatiti da radim zato sto mi je supruga zaposlena u ASI-ju. Cak sam mu jednom, u sali, rekao da bi bilo bolje da je otpustimo" - prica direktor Bobot.

Jevrejski metod

Zasto je onda ASI dosao pod lupu DPS-a? "Ne znam. Iza toga mogu da stoje samo politicke spekulacije u koje necu da ulazim, jer se bavim biznisom, a ne politikom", odgovara Bobot i naglasava da je "tajna uspjeha u primjeni najsavremenijih metoda trzisnog privredjivanja". To je, precizira, "jevrejski metod - sto veci promet sa sto manjom razlikom u cijeni da bi se kapital brze obrtao".

Direktor Bobot je zacudjen cinjenicom da se poslovanjem njegove firme "bavi jedna partija, bez obzira na to da li je na vlasti ili nije, a koja nije ni njen osnivac ni dionicar". Zato ce zastitu ugleda svog preduzeca od optuzbi iz DPS-a, koje je objelodanila beogradska "Politika", zatraziti na sudu. To ga posebno cudi, jer, kako kaze, ASI ima sigurno bolju poslovnu saradnju sa bankama i preduzecima u Srbiji od vecine drzavnih firmi u Crnoj Gori".

Pitamo ga da li se bavi sticungom i da li sve ide preko papira? "Za vrijeme sankcija snalazio se kako je ko umio. Finansijska policija je tu da to kontrolise" - odgovara Bobot i navodi primjer da "ni danas od kotorskog "Jugopetrola" ne moze da kupi naftu osim za devize i to u kesu niti je moze prodati u Srbiji dok unaprijed ne plati akcizu u devizama". ASI se inace uglavnom bavi unutrasnjom i spoljnom trgovinom. Srbiji obezbjedjuje naftu, a iz nje nabavlja brasno, psenicu i drugu robu za Crnu Goru ("radi se kompenzaciono - mi njima naftu, oni nama psenicu").

Direktor Bobot odbija i svaku pomisao da njegov ASI uziva privilegije Vlade koje mu spocitava dio rukovodstva DPS-a. U podgorickim poslovnim krugovima smatraju da ova firma i nije "najbolja ilustracija snalazljivosti u inace teskim uslovima privredjivanja" i da za to ima "mnogo boljih primjera" u Crnoj Gori. Imajuci u vidu njen relativno veliki obrt i solidnu prijavljenu dobit (oko 1.380.000 dinara) u prosloj godini, pretpostavlja se da je ipak "u bliskim vezama sa vladom" sto se u poslovnom svijetu naziva "velikom privilegijom". Takodje se dodaje da neko ne zna ni to da iskoristi.

I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /