Ponedeljak, 5. maj 1997.

PROTEST GRANSKOG SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA "NEZAVISNOST"

Strajk upozorenja - 9. maja

Sindikalci upozorili da nece dozvoliti da stradaju ucenici i propadne skolska godina, ali i da nece pristati na dalje kasnjenje zarada (jos nije isplacen drugi deo, negde i prvi - martovskih plata)

Ogorcenost zbog tretmana i bednih neredovnih plata:
Februarski strajk prosvetara

Beograd. - Ukoliko do osmog maja zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju ne budu isplacene sve zaostale zarade, zakljucno sa aprilskom, granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", devetog maja pozvace svoje clanstvo i sve prosvetne radnike na jednodnevu obustavu rada. Ovo ce biti upozorenje republickoj vladi, Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu finansija da su obavezni da postuju dinamiku isplata zarada koju su sami dogovorili sa samostalnim sindikatom, rekao je Aleksandar Dukic, potpredsednik GS prosvetnih radnika "Nezavisnost" na protestnom casu odrzanom u subotu na Trgu Republike.

Iako se ispred spomenika Knezu Mihailu okupilo tek dvadesetak nezadovoljnih prosvetara, sindikalci su naglasili da je vecina njih ogorcena zbog odnosa drzave prema obrazovanju i zaposlenima u njemu. O tome svedoce i rezultati ankete GS prosvetnih radnika "Nezavisnost" u kojoj je 93 odsto zaposlenih u ovoj delatnosti istaklo da ne moze da prezivi sa svojom zaradom.

Sindikalci su upozorili da nece dozvoliti da stradaju ucenici i da propadne skolska godina, ali i da se nece pristati na dalje stravicno kasnjenje zarada, jer kako je rekao Dukic, "do danas nam nije isplacen drugi deo martovskih plata, a u mnogim skolama u Srbiji nije isplacen ni prvi deo zarade za ovaj mesec."

Posebno ogorcenje sindikalista i dalje izaziva, kako je receno, bahato ponasanje Ministarstva prosvete koje je "za put u Meksiko svojih poslusnih direktora skola u kojima nije bilo strajka i sluzbenika potrosilo 200.000 DEM, koliko je potrebno za isplatu tri akontacije prosvetarskih zarada." Na kraju, najavljena je mogucnost jos jednog protestnog okupljanja, ukoliko do pomenutog roka prosvetarima ne budu isplacene sve zaostale zarade.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /