Ponedeljak, 5. maj 1997.

STUDENTSKI PARLAMENT OFORMIO SLUZBU ZA VRACANJE STUDENTSKIH INSTITUCIJA I LEGATA

Vracanjem oduzete imovine do autonomije Univerziteta

Da bi Univerzitet stekao samostalnost potrebno je da mu se vrate zaduzbine i fondovi koje je posedovao pre Drugog svetskog rata, a cija se vrednost krece izmedju 200 i 500 miliona maraka

Beograd. - U okviru Studentskog parlamenta (SP) oformljena je i pocela sa radom Sluzba za vracanje studentskih institucija i legata, koja ce se baviti vracanjem oduzete imovine Beogradskom univerzitetu (BU), saopsteno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare ove studentske institucije.

Akcija vracanja imovine je jedna od prvih u okviru borbe za autonomiju BU i poboljsanje studentskog standarda, istakla je Marica Zivanovic, sef Sluzbe za vracanje studentskih institucija i legata. "Ko daje novac taj i kontrolise. Kod nas drzava finansira i kontrolise Univerzitet ali ne svojim novcem vec parama poreskih obveznika, nasih roditelja. Da bi Univerzitet stekao samostalnost potrebno je da mu se vrate institucije i legati koje je posedovao pre Drugog svetskog rata", naglasila je Zivanoviceva.

Sednica o Milosevicevoj trecoj kandidaturi

Naredna sednica Studentskog parlamenta odrzace se u sredu 7. maja na Pravnom fakultetu. Kako je najavljeno, sednica ce imati radni naslov "Stav studenata o eventualnoj ponovnoj kandidaturi Slobodana Milosevica za predsednika". Na njoj ce gostovati profesori Pravnog fakulteta i bice otvorena za javnost.

Navodeci da je BU 1939. godine bio jedan od najbogatijih u Evropi, Marica Zivanovic je iznela podatak da se gruba procena vrednosti najvecih zaduzbina i fondova krece izmedju 200 do 500 miliona maraka. Najavljeni proces privatizacije ocenjen je kao novo svojatanje studentske i univerzitetske imovine. Izneti su i brojni primeri nezakonitog koriscenja studentskih institucija i legata od strane podmlatka SPS-a kao i celnika fantomskih drzavnih studentskih organizacija, koji kontrolisu studentske klubove, odmaralista, listove, zadruge, Studetski grad, SKC... "Studenti se zalazu za restituciju ne samo univerzitetske vec sve imovine nacionalizovane posle rata", istakla je Marica Zivanovic.

"Analizom spiskova kojim su obuhvaceni svi domaci i najveci broj studenata iz Makedonije i Grcke, dok za ostale strane studente nema podataka, ispostavilo se da je Studentski centar iz raspodele izostavio 400 mesta, uglavnom u najkomfornijim domovima", saopstio je Bojan Jovicevic, sef Sluzbe za studentski standard i zdravstvo, najavljujuci nov predlog pravilnika o raspodeli mesta u studentskim domovima kao i zahtev da predstavnici Parlamenta ucestvuju u radu komisija za raspodelu u domovima.

J. T.

Mehanizam podilazenja vlasti

"Studentski parlament ostro osudjuje proizvoljno tumacenje ustavnih odredbi, koje, u konkretnom slucaju, za posledicu mogu imati otvoreno i nekaznjeno krsenje Ustava, sto bezuslovno vodi bezakonju i anarhiji", stoji u saostenju Studentskog parlamenta povodom izjave profesora Ratka Markovica o mogucoj ponovnoj kandidaturi Slobodana Milosevica za predsednika Srbije.

Isticuci da je zabrinjavajuca sama cinjenica da "agresija na demokratske i pravne principe potice od coveka koji pise udzbenike i predaje studentima prava", studenti iznose sumnju "da li uopste vise ima mesta razgovoru o Srbiji kao pravnoj drzavi, kada se za kompetentne uzimaju nazovi stucnjaci koji napustajuci osnovna pravna nacela i principe postaju prosti izvrsioci naredbi i obicni srafovi u mehanizmu podilazenja vlasti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /