Ponedeljak, 5. maj 1997.

OSNOVANA SOCIJALDEMOKRATSKA OMLADINA

Pocetak uz "Internacionalu"

Zalaganje za socijalnu pravdu, solidarnost, ljudska prava i otvoreno drustvo, prema recima Miroslava Hristodula, koji je otvorio Kongres, bice osnovna nacela SDO. Za predsednika SDO, na Kongresu je izabran Bratislav Mladjic

Socijaldemokratska omladina - podmladak Socijaldemokratske unije, od subote, kada je u Paviljonu Veljkovic odrzan osnivacki kongres i formalno postoji. Kongres je inace poceo uz zvuke savremene obrade "Internacionale", koju su pred tenkovima pevali studenti na Tjenanmenu 1989. godine i govori o ljudskim slobodama i pravima.

Zalaganje za socijalnu pravdu, solidarnost, ljudska prava i otvoreno drustvo, prema recima Miroslava Hristodula, koji je otvorio Kongres, bice osnovna nacela SDO. Za predsednika SDO, na Kongresu je izabran Bratislav Mladjic.

U Deklaraciji SDO usvojenoj na kongresu stoji da ce SDO poseban napor uloziti u resavanje problema nezaposlenosti, postovanje ljudskih individualnih i kolektivnih prava kroz uspostavljanje nezavisnog sudstva i institucionalne kontrole rada policije, temeljnu reformu obrazovnog sistema i autonomiju Univerziteta i izradu jasnog programa stambene politike u kojoj se drzava mora pojaviti kao regulator.

Mlade socijaldemokrate, kako stoji u njihovoj Deklaraciji navode da je privatizacija jedini put za ozivljavanje unistene privrede. SDO se zato zalaze za "programe zaposljvanja, socijalne pomoci i prekvalifikacije, koji ce te prelazne teskoce uciniti podnosljivijim".

Pariska rektorka u Beogradu

Rektorka pariskog univerziteta Zandro Masalu bice u subotu u Paviljonu Veljkovic gost tribine, najavila je Ana Miljanic iz Paviljona. Ona bi trebalo da doputuje u Beograd 8. maja na poziv delegacije studenata nekoliko univerziteta u Srbiji koja je nedavno boravila u Francuskoj.

Na kongresu je usvojen i Manifest SDO - programski dokument mladih socijaldemokrata, ciji je najveci deo posvecen ljudskim pravima.

- Sada smo spremni da se odupremo pseudodemokratskom desnicarenju. Demokratski nacionalizam je nemoguc jer nas je on doveo dovde, rekao je Zarko Korac, predsednik Socijaldemokratske unije, isticuci da je u ovoj zemlji, inace tesko biti socijaldemokrata jer su SPS i Slobodan Milosevic zalaganjem za rat, sovinizam i najgorom antiljudskom propagandom beskrupulozno zloupotrebili tu ideju.

Ucesnike Kongresa SDO pozdravili su Rade Radovanovic u ime Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Jelena Volic - Fondacija "Fridrih Ebert", Lula Mikijelj - Beogradski krug, Ana Miljanic - Centar za kulturnu dekontaminaciju, Misa Nikolic - Udruzenje za socijalnu pravdu i podrsku sindikatima...

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /