Utorak, 6. maj 1997.

PRAVNI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE

Predsednicki i parlamentarni izbori u Srbiji - u avgustu?

Ako bi Milosevic bio izabran za predsednika SRJ, morao bi podneti ostavku na mesto predsednika Srbije najkasnije 26. juna, kada istice mandat Lilicu, istakao Goran Draganic, predsednik Pravnog odbora DS

Beograd. - Pod uslovom da se Slobodan Milosevic kandiduje za predsednika SRJ i da bude izabran na to mesto, izbori za predsednika Srbije bi morali, na osnovu republickog Ustava, da se odrze najkasnije 24. avgusta - saopsteno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Pravnog odbora Demokratske stranke. Goran Draganic, predsednik Pravnog odbora DS, istakao je da ako bi Slobodan Milosevic u saveznom parlamentu bio izabran za predsednika SRJ morao bi podneti ostavku na mesto predsednika Srbije i to najkasnije 26. juna, jer tada istice mandat Zoranu Lilicu.

- Kada predsedniku Republike Srbije prestane mandat pre vremena, za 60 dana najkasnije moraju biti odrzani predsednicki izbori. To znaci da, ako Milosevic postane predsednik SRJ, izbori moraju biti raspisani najkasnije 10. jula, prvi krug odrzan 7. avgusta, a drugi 26. odnosno u nedelju 24. avgusta - rekao je Srdjan Radovanovic, potpredsednik Pravnog odbora DS.

Koalicija "Zajedno" - cvrsta

Incijativu Srpske radikalne stranke da se posle sto dana nove gradske vlade pokrene pitanje smene gradonacelnika Beograda, Goran Draganic je prokomentarisao kao politicki marketing Vojislava Seselja i "njegovog koalicionog partnera SPS". "Koalicija 'Zajedno' je u Skupstini grada cvrsta", dodao je Draganic.

Izbori, prema ekonomskim procenama, po njegovim recima, kostaju oko milion nemackih maraka. "Zato ce se najverovatnije istovremeno odrzati i predsednicki i parlamentarni izbori," dodao je Radovanovic. Ustav i Izborni zakon inace, prema recima Ljiljane Benac, clana Pravnog odbora DS, omogucavaju da se izbori za republicki parlament odrze u avgustu, buduci da je propisano samo kada najkasnije mogu da se odrze, a ne kada i najranije. Podsecajuci da Milosevicu prema Ustavu mandat istice 25. januara, Draganic je rekao da se redovni predsednicki izbori moraju odrzati najkasnije krajem decembra, a raspisati krajem oktobra.

- Prema Ustavu Srbije svako moze biti predsednik Srbije ko ispunjava uslove propisane po Izbornom zakonu, osim Slobodana Milosevica. Njegovo kandidovanje bi do sada bilo najvece krsenje Ustava - rekao je Draganic.

Izjava Ratka Markovica o mogucnosti Milosevicevog kandidovanja za predsednika Srbije po treci put i izbor Balse Govedarice za predsednika Republicke izborne komisije, po Draganicevim ocenama, znaci da ce u ovoj izbornoj godini biti brojnih i grubih krsenja Ustava i zakona.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /