Utorak, 6. maj 1997.

PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE U BOSNI

OEBS poceo registraciju biraca

Sarajevo, FoNet. - Proces lokalnih izbora u Bosni, jedna od najkompleksnijih izbornih operacija u istoriji, poceo je juce, saopstili su predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kako prenosi AFP, predstavnici OEBS-a tvrde da ce program registracije biraca i glasanja zakazanog za 13. i 14. septembar biti jedan od najambicioznijih ikad preduzetih. "Poceli smo proces registracije svih biraca u Bosni i Hercegovini prvi put u istoriji", izjavio je sef misije OEBS-a u Bosni, ambasador Robert Frovik. Registracija ce trajati do 16. juna, do kada bi trebalo da bude registrovano oko tri miliona biraca u 420 centara sirom zemlje. U SR Jugoslaviji i Hrvatskoj bice otvoreno jos 60 centara za registraciju izbeglica koje se nalaze na teritoriji tih zemalja, a u Becu ce postojati centar koji ce upisivati oko 800.000 bosanskih izbeglica koje se nalaze u inostranstvu. Izbori ce kostati 50 miliona dolara, kazu predstavnici OEBS-a. Vise od 2.000 medjunarodnih posmatraca nadgledace proces glasanja. Lokalni izbori u BiH odlagani su do sada cetiri puta. Trebalo je da se odrze istovremeno kad i opsti izbori u septembru prosle godine.

Kratkotrajna koalicija vise ne postoji

Sarajevo, FoNet. - Stranka demokratske akcije (SDA) juce je povukla svoj predlog stupanja u koaliciju sa Liberalno-bosnjackom organizacijom (LBO) i istakla da ce razmotriti koaliciju i sa ostalim strankama koje su bile u opciji. Izvrsni odbor SDA je u subotu izdao saopstenje u kojem stoji da je prihvacena ideja o formiranju izborne koalicije pet stranaka, a to su SDA, Stranka za BiH, Liberalna stranka, LBO i Gradjanska demokratska stranka. Razlog razilazenja moze se traziti u predlogu LBO koji glasi da SDA ne moze dobiti vise od 50 odsto ucesca u vlasti ni u jednoj od opstina. Razgovori oko ovog predloga su trajali dva dana i sve je kulminiralo danasnjim prekidom koalicije. Na proslim izborima LBO je sakupila 2.143 glasa.

Odlozena registracija u brcanskim opstinama

Banjaluka. - OEBS je suspendovao registraciju biraca u Brckom, saopstio je na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, direktor Regionalnog centra ove organizacije Rodzer Brajent.

Suspenzija registracije biraca vazice do donosenja konacne odluke o odrzavanju lokalnih izbora u Brckom, rekao je Brajent i istakao da suspenzija registracije biraca vazi za sve tri opstine Brcko - srpsku, muslimansku i hrvatsku. Odluka Privremene izborne komisije o odlaganju registracije biraca u Brckom stigla je u taj grad sat vremena nakon sto su otvorena cetiri registraciona punkta. Gradjani koji su zeleli da se juce ujutro registruju za izbore upuceni su kuci uz objasnjenje da je OEBS odlozio registraciju biraca u tom gradu. Konacna odluka o odrzavanju lokalnih izbora u Brckom bice, najverovatnije, poznata danas nakon zasedanja Privremene izborne komisije u Sarajevu.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /