Utorak, 6. maj 1997.

DEMANTI IZ KABINETA PREDSEDNIKA MAKEDONIJE

Milosevic nije trazio susret sa Gligorovim

Izvestacu "Nase Borbe" saopsteno da Skoplje nije zainteresovano da "otvori Pandorinu kutiju odnosa Milosevic-Gligorov". Novi obrti u "aferi Tat"

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Kabinet predsednika Gligorova je juce demantovao pisanje nekih ljubljanskih i beogradskih listova, koje je preneo skopski "Dnevnik" kao "sasvim neosnovano i netacno". Prema ovom saopstenju, predsednik Srbije Slobodan Milosevic nije bio inicijator susreta sa Gligorovim u Skoplju prilikom njegovog povratka iz Grcke. U saopstenju se kaze da sve interpretacije ovog nerealizovanog susreta i razloga zbog koga do susreta nije doslo "na zalost predstavljaju spekulaciju novinara koji je prvi plasirao ovakvu dezinformaciju u javnosti".

Pre nego sto se informacija pojavila u ljubljanskim i beogradskim glasilima o pokusaju Milosevica da se susretne sa Gligorovim na povratku iz Grcke dugo je kruzila u novinarskim krugovima u Skoplju, s obrazlozenjem da Gligorov nije prihvatio susret zbog toga sto Milosevic pre godinu dana nije dosao u Skoplje, iako se bio najavio i susret bio zakazan. Prema ovoj verziji, Gligorov se ispricao prehladom. U daljoj interpretaciji spominjalo se da je razlog dublji: ne ostvaruje se deo dogovora o obelezavanju granica, a srpska spoljna politika se sve vise u Makedoniji oslanja na nacionalisticke grupe Srba, koji od pocetka ne priznaju makedonsku realnost. Izvestac "Nase Borbe" je trazio u kabinetu Gligorova potvrdu ovih informacija, ali mu je receno da sa strane Milosevica nije bilo inicijative za susret sa Gligorovim, pa prema tome nije bilo ni odbijanja te inicijative. Izvestacu je napomenuto da Skoplje nije zainteresovano da "otvara Pandorinu kutiju odnosa Milosevic-Gligorov".

Prema "Dnevniku", koji prenosi pisanje ljubljanskih i beogradskih glasila Skoplje je nezadovoljno sto jos nije obelezena granica, iako je prosla godina dana od potpisivanja sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju Skoplja i Beograda.

Inace afera "Tat", koja zaokuplja makedonsku javnost, dobija nove obrte i znake neizvesnog ishoda.

Nikola Stojkov, advokat Sonje Nikolovske, vlasnice propale stedionice, je izjavio da u kasi ove stedionice nedostaje najvise 2,5 miliona nemackih maraka, s obzirom da ukupni dug stedionice iznosi 39,6 miliona maraka, a stedionica raspolaze sa 37 miliona nemackih maraka zbog cega je Sonja Nikolovska i trazila kredit Narodne banke Makedonije od 2,5 miliona maraka. Stojkov je optuzio NB Makedonije za lazno informisanje javnosti o stanju u stedionici, pozivajuci se na izvestaj NB, koji je oglasen za sluzbenu tajnu.

Predsednik odbora stedisa, Mende Mladenovski, optuzeni gradonacelnik Siljan Micevski i pet poslanika vladajuceg Socijaldemokratskog saveza iz Bitolja su pripremili amandman na vladin zakon o obestecivanju stedisa, a juce ih je primio i premijer Branko Crvenkovski da bi ga poslednji put, kako su izjavili, podsetili na obecanja koja je dao stedisama. Poslanici iz Bitolja, bez obzira kojoj partiji pripadaju, nece glasati za vladin zakon i ukoliko taj zakon bude usvojen sve uplate iz Bitolja za drzavni budzet bice preusmerene na racun jedne od bitoljskih banaka, sve dok stedise ne budu obestecene. Bitoljcani traze isplatu i stednih uloga i kamata. Poseban racun u bitoljskoj banci bice centralna tacka najavljene gradjanske neposlusnosti.

Sonja Nikolovska je najavila da ce obelodaniti spisak privilegovanih stedisa koji su povukli iz stedionice 30 hiljada maraka pocetkom ove godine, posle cega je medju stedisama zavladala panika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /