Utorak, 6. maj 1997.

U DRVARU, NA TERITORIJI POD HRVATSKOM KONTROLOM

Podmetnut pozar u 25 srpskih kuca

Sarajevo, Rojter. - U ociglednoj nameri da se spreci povratak izbeglica, tokom vikenda je na teritoriji pod hrvatskom kontrolom podmetnuta vatra u 25 kuca u kojima su nekada ziveli bosanski Srbi, saopstio je u nedelju portparol kancelarije Visokog medjunarodnog predstavnika za Bosnu Sajmon Hejzlok. Kuce su zapaljene u Drvaru, samo nekoliko sati nakon sto su hrvatske vlasti, posle razgovora sa medjunarodnim posrednikom za Muslimansko-hrvatsku federaciju Kristijanom Svarc-Silingom, pristale da dozvole povratak srpskih izbeglica u malim brojevima, rekao je Hejzlok.

Svarc-Siling se u subotu sastao sa gradonacelnikom Drvara i od njega dobio obecanje da ce Srbima biti dozvoljen povratak po principu "od slucaja do slucaja". Iste noci, rekao je Hejzlok za Rojter, vatra je ostetila 25 kuca.

Prvi izvestaji govore da je jos 25 kuca bilo pripremljeno za unistenje. Posmatrac organizacije za ljudska prava, koji je zeleo da ostane anoniman, rekao je da je unistavanje kuca ocigledno dobro organizovano, s obzirom na to da su krovovi bili skinuti pre nego sto je vatra podmetnuta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /