Utorak, 6. maj 1997.

SARAJEVO SE SJECA TITA

Neosporna istorijska velicina

Sarajevo ni 17 godina nakon smrti Josipa Broza Tita nije zaboravilo ovog neospornog jugoslovenskog velikana. Oni stariji sjecaju se njegove vladavine kao vremena u kojem se zivjelo u miru pod jednim krovom. Mnoge Sarajlije kazu da je jedino on mogao tako suvereno vladati bivsim jugoslovenskim prostorima i stisavati uzavrele nacionalne strasti, o cemu ce, uostalom, najbolji sud dati nepristrasna istorijska analiza.

Na godisnjicu njegove smrti, 4. maja Socijaldemokratska partija BiH odrzala je u Sarajevu prigodnu sjednici na kojoj se govorilo o antifasistickoj borbi jugoslovenskih naroda u Drugom svjetskom ratu, a delegacija SPD BiH polozila je u nedjelju i cvijece na Titovu bistu u centru glavnog grada BiH.

Znacajno mjesto u drugom i trecem dnevniku Televizije BiH u nedjelju uvece dobio je prilog o godisnjici Titove smrti. Nakon emitovanja inserata sa posljednjeg ispracaja bivseg jugoslovenskog predsjednika, TVBiH je prikazala anketu koju je nacinila na ulicama Sarajeva. Gradjani glavnog grada kazali su da je Tito bio licnost koja je obiljezila jedno vrijeme nekadasnje zajednicke domovine i da su mu se, kao i svi jugoslovenski narodi vjerovali i divjeli.

"Dok je bio ziv mnogo toga sam mu zamjerala, ali sa ove distance mogu reci da zasluzuje svo moje postovanje", rekla je jedna Sarajka za TVBiH. Prigodnu jednosatnu emisiju o Titu u nedjelju je emitovao i Radio slobodni izbori, a u sarajevskom "Oslobodjenju" na oglasnim stranama objavljena su dva in memoriama u kojima je nekoliko grdjana kazalo da jos uvijek izrazava postovanje prema njegovom djelu. "Oslobodjenje" je u broju od ponedeljka objavilo i Rojterovu fotografiju Jovanke Broz na Titovom grobu, koja je sa clanovima porodice 4. maja 1997. godine polozila cvijece u memorijalnom kompleksu u Uzickoj ulici.

D. O.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /