Utorak, 6. maj 1997.

SMANJUJE SE PREDNOST DESNICE UOCI FRANCUSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA

Sirak priskace u pomoc novinskim clankom

Pariz, Rojter. - Predsednik Zak Sirak je, po svemu sudeci, juce odlucio da se umesa u kampanju za parlamentarne izbore u Francuskoj posto je premijer Alan Zipe objavio da se trka zahuktava. "Uvek sam smatrao da ce odnos snaga biti podjednak", izjavio je Zipe radiju Frans Inter tri nedelje pre prvog kruga glasanja dodavsi da bi bilo logicno da se predsednik izjasni za koga je.

Posto prednost vlade desnog centra prema anketama slabi, Jelisejska palata najavila je da Sirak razmatra da li da se javnosti obrati prvi put od kako je pre dve nedelje raspisao vanredne izbore. Francuski dnevnik "Mond" izvestava da je odlucio da to ucini kritickim tekstom koji bi se pojavio u novinama sutra, na drugu godisnjicu od kako je i sam izabran. Pisanjem clanka bi se zastitio od ispitivanja sa kojima bi bio suocen ako bi pristao na televizijski intervju.

Konzervativci zahtevaju od Siraka da se ukljuci u igru i pomogne desnom centru jer levicarski lideri naslucuju da bi mogli da pobede. Izbori ce se odrzati 25. maja (prvi krug) i 1. juna (drugi krug) a najnovije ankete pokazuju da levica hvata korak sa vladajucom koalicijom. Sirak je, inace, proslog meseca uzdrmao politicke duhove raspustivsi parlament i sazvavsi izbore 10 meseci pre roka, iako desni centar ima veliku vecinu u skupstini a ni Zipe ni on sam nisu bas popularni.

Vodja Komunisticke partije Rober I izjavio je Radiju Monte Karlo da ulazak Siraka u kampanju donosi onoliko rizika koliko i moguce koristi. "Zasto je parlament raspusten? Zato sto predsednik priprema uzasan plan stednje kako bi nacija mogla da ispuni mastrihtske kriterijume (za jedinstvenu evropsku valutu)", rekao je Rober I.

Zipe, medjutim, optuzuje levicu da se udaljava od Evrope i napada predlog socijalista za otvaranje 700.000 radnih mesta. Novac potreban za to, prema njegovim recima, povecao bi javni deficit i sprecio Francusku da ispuni uslove za evropsku monetarnu uniju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /