Utorak, 6. maj 1997.

ROMANSA KOJA JE UZBUDILA - I OBRADOVALA - SPANIJU

Rukometas i princeza

Price u visemesecnoj idili Kristine de Borbon, mladje cerke kralja Huana Karlosa, i rukometasa Barselone Injaki Urdangarina zvanicno su potvrdjene saopstenjem kraljevske kuce

Vladimir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Proslog petka Injaki Urdangarin, igrac Rukometnog kluba "Barselona" i standardni clan spanske reprezentacije u mecu sa Belorusijom na turniru u Madridu postigao je pet golova i doprineo pobedi 30:20; u subotnjem susretu sa Islandom (30:21) nije ga bilo u timu jer je zaista imao "preca posla" - uz dopustenje selektora otisao je da isprosi ruku svoje buduce. Da je ta "buduca" bilo koja druga, stvar je mozda mogla i da priceka koji dan, ali posto se izabranica njegovog srca zove Kristina de Borbon i posto je mladja kcer spanskog kraljevskog para Huana Karlosa i Sofije, dogovoreni datum prosidbe morao se ispostovati. Njegovi drugovi iz reprezentacije taman su stigli da se istusiraju i da u 19.00 budu, kao i milioni znatizeljnih i zadovoljnih Spanaca, ispred tv-ekrana posto je spanska drzavna televizija tada pocela direktan prenos onoga sto se ovde zove "peticion de mano", odnosno prosenje ruke.

U prelepom vrtu kraljevske palate "Sarsuela", drzeci se za ruke kako i dolikuje zaljubljenim verenicima, pojavili su se Injaki Undargarin, 29-godisnji Baskijac koji od 14. godine zivi u Barseloni za rukomet i od rukometa, i 31-godisnja Kristina de Borbon koja od 1992. stalno zivi u Barseloni i radi u odeljenju za kulturu katalonske banke "Kaisa" za platu od 200.000 peseta (oko 1.500 dolara). Veridba je obavljena u subotu, ali je prica koja je golicala mastu Spanaca zvanicno potvrdjena 1. maja saopstenjem kraljevske kuce. Prethodno je brojna, citana i uticajna takozvana "stampa srca" do iznemoglosti eksploatisala idilicnu pricu o "rukometasu i princezi". Vest je ekskluzivno objavila privatna TV-stanica "Antena 3", ali zvanicne potvrde (mada ni demantija) nije bio sve do 1. maja. Medjutim, svima je bilo jasno da je prica o idili istinita. Cete novinara i fotoreportera - "paparaca" pocele su da slede Urdangarina i Kristinu 24 sata dnevo ne bi li ih "ulovili" zajedno, ali jedina slika koja je do subote uvece bila dostupna i poznata jeste jedna grupna iz Atlante - gde je on bio olimpijac u rukometnom timu koji je osvojio bronzanu medalju a ona "specijalni navijac" posto je sport u kraljevskoj familiji uvek zauzimao posebno mesto. Uostalom, Kristina je 1988. u Seulu bila ne samo olimpijka u jedrenju, vec je na svecanom otvaranju nosila spansku zastavu - kao njen brat Felipe, takodje olimpijac u jedrenju, cetiri godine kasnije u Barseloni.

Bez nametanja

Kraljevska familija, posebno majka Sofija cija je Kristina slika i prilika, izrazila je "veliko zadovoljstvo" izborom svoje kceri. Sve troje dece spanskog kraljevskog para "imalo je i ima" punu slobodu u izboru bracnog druga, bez ikakve obaveze da doticni ili doticna (kada je u pitanju princ Felipe, jedini bez kompromisa ove vrste ali bas zato pod jos vecom stalnom pratnjom lovaca na senzacije) budu "plave krvi".

Svi izvori potvrdjuju da su se upoznali u Atlanti a da se ljubav rodila nesto kasnije u Barseloni. Injaki je ovde stigao sa 14 godina kao talentovani rukometas i vise od polovine zivota proveo je u glavnom gradu Katalonije. Razumljivo, odlicno govori katalonski - za razliku od baskijskog, iako bi po poreklu trebalo da zna jezik oca. Namerno ne kazemo "maternji" jer mu je majka poreklom Belgijanka i otuda, shodno spanskoj tradiciji, njegovo drugo prezime (majcino) glasi Lebert. U poplavi tekstova o porodici Urdangarin, koja pripada visokoj baskijskoj klasi i koja vekovima ima svoj porodicni grb, "iskopan" je i podatak da je prvi Urdangarin jos 1212. ucestvovao u bici koju su kod mesta Las Navas de Tolosa vodili stanovnici Navare, Kastilje, Katalonije i Aragona, dakle hriscani, protiv Arapa.

Injaki Urdangarin, krsni momak od 1,97 m visine i 102 kg tezine, sa cipelama broj 47, plavook kao i vecina Baskijaca, sa pedigreom i ugledom koji njegova porodica ima u Baskiji, ispao je zaista "idealna prilika". Osim sto je Kristina zaljubljena u levorukog bombardera, njegovo poreklo doprinece "imidzu" kraljevske familije u po mnogo cemu specificnoj Baskiji a vencanje, planirano za oktobar u Barseloni gde oboje zive, takodje ce biti neka vrsta politickog cina jer ce se obaviti u glavnom gradu druge "specificne" spanske provincije, Katalonije. Specijalizovana stampa racuna da ce na vencanju biti 1.300 zvanica i isticu da ce kralj "sve platiti iz svog dzepa". Bice prisutne sve evropske kraljevske familije i brojne zvanice a kao scena vencanja najvise se spominje cuvena katedrala u Barseloni. Televizija ce direktno prenositi vencanje, a rediteljka ce biti Pilar Miro koja je u martu 1995. isti posao uradila u Sevilji kada se udavala infanta (princeza) Elena, najstarija od troje dece.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /