Utorak, 6. maj 1997.

NAJNOVIJE ISTRAZIVANJE PODGORICKE AGENCIJE "DEMAR"

Milo Djukanovic najpopularniji u Crnoj Gori

Osnovni razlog odrzavanja sjednice Glavnog odbora DPS-a bio je, po misljenju 46,9 posto ispitanika, pritisak Slobodana Milosevica da se Djukanovic i njegove pristalice uklone sa politicke scene

Od 1.006 gradjana Crne Gore, koje je uoci prvomajskih praznika anketirala podgoricka privatna agencija "Damar", 37,8 posto dalo bi svoj glas Milu Djukanovicu na izborima za predsjednika Crne Gore. Za predsjednika Momira Bulatovica glasalo bi mnogo manje - 24,7 posto. Ispitanicima je bilo ponudjeno da se opredijele jos za Novaka Kilibardu, lidera jedne struje "narodnjaka", i Slavka Perovica, prvog covjeka Liberalnog saveza. Za Perovica se opredijelilo 10,9 posto anketiranih, a za Kilibardu svega 3,5 posto.

Sadasnji crnogorski premijer dobio je najvise glasova od sest politicara iz Crne Gore i Srbije koje je "Damar" sugeriosao kao potencijalne predsjednike SR Jugoslavije. Za Djukanovica kao predsjednika savezne drzave glasalo bi 34,6 posto ispitanika, a za Momira Bulatovica 9,4 posto. Najblizi Djukanovicu je sadasnji predsjednik Srbije, Slobodan Milosevic, kome je 13,7 posto anketiranih poklonilo povjerenje. Slijede Svetozar Marovic, predsjednik crnogorskog parlamenta (10,5), Zoran Lilic, predsjednik SRJ (4,0) i Mirko Marjanovic, srbijanski premijer za koga se opredijelilo svega jedan posto ispitanika. (Izmedju predlozenih politicara 4,8 posto ispitanika nije se opredijelilo ni za koga, vec su predlozili nekog drugog, dok je 22 posto reklo da ne zna za koga bi glasali).

Ukoliko bi se Milo Djukanovic povukao sa mjesta predsjednika Vlade Crne Gore, novi premijer bi, po misljenju vecine ispitanika, mogla biti dr Milica Pejanovic-Djurisic, potpredsjednik DPS-a. Zanimljivo je da cak 68,2 posto anketiranih o ovom pitanju nije imalo odredjeno misljenje. Agencija "Damar" je kao potencijalne Djukanoviceve zamjenike "predlozila": Milicu Pejanovic-Djurisic, (5,9), Zorana Zizica (5,0), Miodraga Vukovica (3,9), Srdju Bozovica (4,7) i Predraga Bulatovica (5,8 posto). Veliki broj ispitanika (68,3 posto) smatra da Djukanovic treba i dalje da ostane na mjestu predsjednika crnogorske Vlade.

Samo 14,9 posto anketiranih smatra da su u potpunosti opravdane kritike (izrecene na sjednici Glavnog odbora DPS-a) na racun nekih aktivnosti i postupaka premijera Djukanovica i pojedinih njegovih najblizih saradnika. Te kritike su djelimicno opravdane za 30,6 posto ispitanika, dok 36,8 posto smatra da uopste nijesu opravdane.

Osnovni razlog odrzavanja sjednice Glavnog odbora DPS-a bio je, po misljenju 46,9 odsto ispitanika, pritisak Slobodana Milosevica da se Milo Djukanovic i njegove pristalice uklone sa politicke scene.

DPS i dalje vodeci

Kada bi se sada organizovali parlamentarni izbori u Crnoj Gori, DPS bi, prema anketi agencije "Damar", ponovo slavila ubjedljivu pobjedu. Za nju bi se opredijelilo 39,4 posto ispitanika, dok bi koalicija "Narodna sloga" imala glasove 10,5 posto anketiranih. Ukoliko bi Narodna stranka samostalno nastupala, za nju bi se opredijelilo svega 5,2 posto, a Liberalni savez bi dobio 8,4 posto. Za Socijaldemokratsku partiju CG u ovom momentu bi se opredijelilo cetiri posto ispitanika.

Agencija "Damar" je anketirala 1.006 gradjana u sest crnogorskih gradova: Podgorica, Niksic, Cetinje, Kotor, Bar, Bijelo Polje i Berane od 24. aprila do 1. maja.

Osim zbivanja u vladajucoj partiji, agenciju "Damar" zanimalo je i to kako se u javnosti tumace aktuelna desavanja u Narodnoj stranci i, posredno, u koaliciji "Narodna sloga". Ispitanici su na pitanje da li bi, da su u prilici, svoje povjerenje dali dr Novaku Kilibardi ili dr Bozidaru Bojovicu, prednost dali ovom drugom. Za Kilibardu se opredijelilo 23,5, a za Bojovica 25,5 posto ispitanika. Najveci broj anketiranih gradjana (38,1 posto), medjutim, nijednom od ove dvojice politicara nije zelelo da da svoje povjerenje.

I prilikom ocjenjivanja deset prvaka iz dvije struje "narodnjaka" Bojovic je za nijansu u prednosti nad Kilibardom. Prosjecna ocjena za Kilibardu (ocjene od jedan do pet) je 2,71, a za Bojovica 2,83. No, Bojoviceva struja nema razloga za radovanje, jer su dvojica prvih Kilibardinih saradnika, a od skoro i potpredsjednika stranke - Dragan Soc i Predrag Drecun - najbolje ocijenjeni "narodnjaci". Soceva prosjecna ocjena je 3,40 a Drecunova 3,13.

Sto se tice koalicije "Narodna sloga", 88,9 posto ispitanika smatra da ona mora biti otvorena i za druge opozicione partije u Crnoj Gori. Ovdje, medjutim, treba napomenuti da su na pitanje u vezi sa ovim odgovarali samo oni koji su na prethodno odgovorili sa "da". Prethodno pitanje je glasilo: Mislite li da ova koalicija treba da nastavi zajednicko djelovanje i u narednom periodu? - Na njega je afirmativno odgovorilo 29,0 posto ispitanika, dok je 48,2 kazalo "ne".

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /