Utorak, 6. maj 1997.

UZ POCETAK PREGOVORA O RESAVANJU NOVOSADSKE POLITICKE KRIZE

Dve nedelje za dogovor

- Pregovori izmedju SPO i DS sa Koalicijom "Vojvodina" i grupe "SPO - Novi Sad" vode se izmedju sefova odbornickih grupa

Da li ce opet izaci na ulicu:
Sa zimske "setnje".

- Ja sam optimista - izjavio je juce Mihajlo Svilar, novosadski gradonacelnik, nakon sto je za 16. maj i zvanicno zakazao sednicu Skupstine grada Novog Sada. Sve to znaci da za formulisanje konacnih odgovora o razresavanju novosadske politicke krize ostaju dve radne nedelje, a gradonacelnik nam svoj optimizam pojasnjava i cinjenicom da su poceli pregovori izmedju predstavnika SPO, DS, Koalicije "Vojvodina" i okupljenih oko nedavno formirane grupe "SPO - Novi Sad". Razgovori se vode iza strogo zatvorenih vrata i to na nivou sefova odbornickih grupa: izmedju Milana Djukica (SPO), Borislava Novakovica (DS), Aleksandra Kravica ("Vojvodina") i dr Stevana Vrbaskog (SPO - Novi Sad).

Zasad je nemoguce doci do informacija o tim razgovorima i to iz dva razloga. Prvo, jer su oni tek na pocetku, a drugi je cini se jos vazniji: kako naime saznajemo svi ucesnici su potpisali izjavu kojom su se obavezali da barem do kraja sedmice nece davati informacije za javnost jer, "zelja je da pregovori teku mimo bilo kakvih medijskih spekulacija". Posle svega sto je proteklih dana prodrmalo novosadski politicki zivot i stavilo znak pitanja na odnos snaga u gradskoj skupstini i sa jos uvek neizvesnim odgovorom na pitanje ima li sada ili ne Koalicija "Zajedno" jos uvek nedvosmislenu apsolutnu vecinu i uz stalna - sudeci barem po stranackim informacijama - "setanja" odbornika SPO iz jedne u drugu odbornicku grupu - izgleda da je zasad najveci rezultat upravo u tome sto su akteri aktuelnih zbivanja - makar seli za isti, sto i zapoceli razgovor. Umesto "rata" saopstenjima.

Kao pojasnjenje svog optimizma gradonacelnik Svilar nam nudi i odgovor da je "atmosfera u ovim razgovorima obecavajuca", da je "ton dobar i tolerantan" a odrednicu o "obecavajucoj atmosferi" nudi i na pitanje da li veruje da ce se na kraju ipak postici konsenzus oko ukljucivanja i predstavnika Koalicije "Vojvodina" u gradsku upravu tokom predstojece rekonstrukcije gradske vlade.

Virus koji se siri

- U pravu ste kada kazete da se virus, koji je zahvatio Koaliciju "Zajedno", tokom epidemije zacete u Novom Sadu, siri - rekao je predsednik Pokrajinskog odbora DS Bogoljub Trkulja, napomenuvsi da na ovu pojavu on ne gleda tako tragicno. Tragicnije posledice mogu se ocekivati od jednog drugog sukoba koji izaziva ovaj rezim, a to je sukob u Republici Srpskoj misli Trkulja. On smatra da taj sukob podseca na razmirice izmedju Martica i Babica, ciji je rezultat bio tragican.

- Sukob u okviru koalicije "Zajedno", medjutim, ne smatra tragicnim, ali ce on sigurno predstavljati otezavajuce okolnosti za DS i SPO na narednim izborima, ako se pretvore u "konacni" sto mnogi i najavljuju. Licno ne verujem da ce vrhovi stranaka uspeti da sruse kucu ciji su temelji cvrsti u sredinama koje lideri nasih stranaka u poslednje vreme i ne obilaze i nemaju saznanje koliko je jedinstvo u pojedinim opstinama solidno - kaze Trkulja i dodaje da vruje da ce se sukobi, koji su izazvani "spolja", staloziti i resiti.

Kada je o Novom Sadu rec, informacije o razvoju dogadjaja pred sednicu Skupstine grada su u isto vreme i ohrabrujuce i zabrinjavajuce. U sta ce se izroditi, jos uvek je neizvesno - smatra Trkulja.

B. O.

Tacan dnevni red zakazane skupstine sednice jos nije definisan (ostavljeno je to za cetvrtak) mada je vec precizirano da ce biti reci o rekonstrukciji gradske vlade i o poslovanju javnih preduzeca u gradu, sto se svakako moze tumaciti i nekim bar predstojecim smenama medju direktorima. Svakako, sve to zavisi i od ishoda pregovora koji su u toku, a od toga, uostalom, zavisi i provera poverenja aktuelnom gradonacelniku. Na direktno pitanje, inace, da li ce na skupstini postaviti pitanje provere poverenja gradonacelniku, Svilar odgovara:

- Kada sam takvu mogucnost nagovestio ja sam decidirano naveo da cu to uraditi ukoliko se politicka situacija u gradu ne konsoliduje. S obzirom na obecavajuci ton pregovora koji su zapoceli, ja se ipak nadam da ce se krizna situacija prevazici i stanje konsolidovati, a u tom slucaju nema ni potrebe da proveravam poverenje.

Od prilicno smirenog i pomirljivog tona aktera novosadske politicke scene unekoliko odudara jedino jucerasnje oglasavanje novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim se ukazuje na "besmislenost i neosnovanost" tvrdnji po kojima je Ligi pripisano ucesce u akciji razbijanja koalicije "Zajedno" u Novom Sadu. Ovakve insinuacije predstavljaju grub nasrtaj na izbornu volju Novosadjana i simptomaticno je da dolaze u momentu kada rejting LSV i Koalicije "Vojvodina" raste - porucuje se izmedju ostalog, uz konstataciju da sto se tice kritike ove koalicije na racun funkcionisanja vlasti u Novom Sadu - da se one upravo poklapaju sa zamerkama takozvanih "odbeglih odbornika".

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /