Utorak, 6. maj 1997.

ISHRANA

Brza, hranljiva i jeftina (relativno) jela

Onome koji kuva poseban je problem sta za gladnu raju da spremi u dane kada, kao sto je to ovih dana slucaj, naglo otopli. Salate su idealno resenje, a ako ne mogu bez neceg sto se kusa kasikom, onda neka to budu prolecne corbice. Za ovakvu kuhinju potrebno je relativno malo novca, malo vise umeca, i ne tako mnogo vremena. Salate mogu biti veoma hranljive ako ih obogatite majonezom, pavlakom, kuvanim jajima, sirom ili pecurkama. Predlozicemo nekoliko osnovnih recepata kao podsticaj vasoj kreativnosti. Ali prvo jedna corba.

Corba od kelja

Potrebno: glavica kelja, 2 kasike brasna, kasika margarina, suva kobasica. Kelj izrezite na rezance pa ga malo proprzite na margarinu, pospite brasnom te i brasno malo proprzite, pa zalijte vodom i kuvajte. Pred kraj spustite suvu kobasicu isecenu na komade, probajte potom da li je slano, osolite i malo zabiberite. Dijetalna verzija je bez kobasice i s manje brasna. Slicnu corbu mozete skuvati i od zelja, s tim sto je ona veoma ukusna ako se zacini jajetom ulupanim s malo mleka.

Salata od gnjecenog pasulja

Pola kilograma pasulja uvece potopite u hladnu vodu, a sutradan ocedite, prokuvajte, bacite tu vodu i skuvajte pasulj. Prohladjen i ocedjen izgnjecite viljuskom i zacinite sircetom i s dosta belog luka. U serpici zagrejte malo ulja, isprzite na njemu malo aleve paprike i nabacite preko pasulja. Kalorija ima milion, ali je veoma ukusan, preporucuje se za izelice koje nemaju problema sa zelucem ni s linijom. "Meksa" varijanta je da pasulj ne gnjecite, vec da ga samo zacinite s naseckanim mladim lukom (perje obavezno), uljem, sircetom, solju i biberom. I jedan i drugi pasulj jedu se sa zelenom salatom, a odlicno se slazu s crnim hlebom.

Boranija sa slaninom

Oko 400 gr boranije obarite u slanoj vodi i ocedite. Isprzite na malo margarina 250 gr mesnate slanine isecene na reznjeve i stavite je preko boranije. Prelijte masnocom od slanine, zakiselite, posolite, dobro izmesajte i jedite odmah. Mladi luk umakati u so i krckati.

Mesana salata

Cetiri manje salate od cvrsce sorte i saku spanaca ocistite, dobro operite i izmesajte s kutijom tunjevine (ocedite ulje, ako ne volite). Zacinite sve to mesavinom sirceta, milerama i obicnog zejtina, te solju po ukusu. Dobro promesajte, a odozgo ukrasite kolutovima barenih jaja. Ko voli pikantan ukus neka u salatu ubaci i malo naseckanih oraha.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /