Utorak, 6. maj 1997.

PREMA PISANJU FRANCUSKOG NEDELJNIKA "POEN"

Jovica Stanisic na udaru Mire Markovic

Supruga predsednika Srbije zeli da ukloni Stanisica, objasnjava "Poen", zato sto Milosevic nije poslusao njen savet da upotrebom policije nasilno ugusi tromesecne demonstracije, vec je opoziciji priznao izbornu pobedu u gradovima, "na sta je uspeo da ga navede Stanisic"

Jovica Stanisic

Pariz, Beta. - Francuski nedeljnik "Poen" tvrdi u najnovijem broju da je "privilegovana veza koja spaja autokratu", predsednika Srbije Slobodana Milosevica i "njegovog prvog policajca" Jovicu Stanisica prvi put "otvoreneo dovedena u pitanje i to od jedinog protivnika od koga Stanisic treba da zazire - Mire Markovic koja je dvojako Miloseviceva polovina - kao supruga i politicki". Ona zeli da ukloni Stanisica, objasnjava "Poen", zato sto Milosevic nije poslusao njen savet da upotrebom policije nasilno ugusi tromesecne demonstracije opozicije, vec je opoziciji priznao izbornu pobedu u gradovima, "na sta je uspeo da ga navede Stanisic". Stanisic je "bio ubedjen da koalicija 'Zajedno' nece trajnije uspeti da izdrzi sopstvene protivrecnosti", ocenjuje list.

Pariski nedeljnik napominje da je "sukob koji suceljava dvoje suparnika veoma dubok i suvise dugog veka da bi se mogao izvuci konacan zakljucak o pobedi savetnika u senci nad zestokom gospodjom Milosevic". "To dvoje se mrze zato sto su slicni", pise "Poen" i navodi misljenje Bozidara Spasica, bivseg funkcionera drzavne bezbednosti, da su "oni oboje oholi i sujetni, ubedjeni da su uvek u pravu i da ostali moraju da misle kao oni".

"Poen" tvrdi i da su "povrh sukoba licnosti, u igri politicki, ali i finansijski interesi, buduci da drzavna bezbednost obrce zamasna sredstva kojih bi mnogi zeleli da se docepaju". Nedeljnik takodje prenosi misljenje jednog diplomate da "kad Mira Markovic naumi da nekog likvidira, ona nikad ne popusta, ali se ovaj put namerila na onog koji je isto toliko mocan koliko i ona". "Pored toga sto je Stanisic i dalje od koristi svom gazdi, on ne moze da ga se otarasi, kao sto je to ucinio sa tolikim drugim saradnicima". "Sef tajnih sluzbi ima pouzdanu polisu zivotnog osiguranja: ako bi se osetio izgubljenim ili razvlascenim, on moze potvrditi, i to uz dokaze, sve ono za sta sumnjice njegovog gazdu: metodicno planiranje ratova u Hrvatskoj i Bosni, naoruzavanje srpskih milicija u tim dvema republikama, blagoslov dat za etnicko ciscenje, stalna vojna podrska Palama uz krsenje medjunarodnih sporazuma", tvrdi francuski nedeljnik. "A to su sve politike cije je orudje bio Stanisic i koje bi mogle dovesti do toga da se Slobodanom Milosevicem pozabavi Medjunarodni sud za ratne zlocine u Hagu", pise "Poen".

Nedeljnik zakljucuje da "pod pretpostavkom da Mira Markovic i njeni uspeju konacno da udalje tog opasnog suparnika, treci zivot Jovice Stanisica bi mogao poprimiti vid nekog zlatnog izbeglistva". "Poen" smatra da je Stanisic "siva eminencija" rezima iza Milosevica i da je njegov "drugi zivot" dosao u pitanje zbog sukoba s Mirom Markovic. List tvrdi i da niko drugi u srpskom rezimu nema tako privilegovan odnos s Milosevicem i da "zna sve, zato sto moze da slusa sve i svakoga, prijatelje isto kao i neprijatelje. I to zahvaljujuci opremi za prisluskivanje kojom raspolaze i mrezi dostavljaca koje je uspeo da ubaci u sve pore srpskog drustva". "Najzad, policijom on rukovodi. To je preterano velika snaga od bar 80.000 ljudi, dobro obucena, opremljena teskim naoruzanjem, i cija je vernost bez pukotina. Prava pretorijanska garda u sluzbi predsednika Milosevica, za koju nema opasnosti da joj se suprotstavi vojska", zakljucuje francuski nedeljnik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /