Utorak, 6. maj 1997.

IBRAHIM RUGOVA U BUDIMPESTANSKOM DNEVNIKU "NEPSAVA"

Kosovski Srbi ne veruju vlastima u Beogradu

Predsednik Demokratskog saveza Kosova istakao da ce se nastaviti miran otpor kosovskih Albanaca ocenjujuci da "vreme radi za njih"

Ibrahim Rugova

Budimpesta, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova potvrdio je da ce na Kosovu biti odrzani izbori za predsednika i 144 poslanika kosovskog parlamenta, u kojem ce 14 mesta biti rezervisano za kosovske Srbe. "Znamo da kao i na prethodnim izborima, Srbi ni ovaj put nece izaci na izbore, ali mi im pruzamo sansu da to ucine", izjavio je Rugova za budimpestanski dnevnik "Nepsava".

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) je istakao da ce se nastaviti miran otpor kosovskih Albanaca ocenjujuci da "vreme radi za njih". "Za nekoliko godina smo uspeli da promenimo misljenje medjunarodne zajednice i svet je vec svestan toga da se na Kosovu ugnjetavaju Albanci", rekao je Rugova, i dodao da je "stvar Kosova postala stvar medjunarodne zajednice, zbog cega i vlast u Srbiji mora da se bavi tim pitanjem".

Rugova je primetio da su Albanci svesni da ne mogu da posegnu za oruzjem jer bi istog trenutka "veliki broj vojnika i policajaca koji se nalaze na Kosovu izvrsili masakr nad albanskim stanovnistvom". Govoreci o organizaciji koja sebe naziva "Oslobodilacka vojska Kosova", Rugova je rekao da ne zna za postojanje takve grupe. On je istakao da se ta organizacija, "pod uslovom da postoji, ne moze nazivati vojskom jer je 90 odsto Albanaca uclanjeno u albanske partije i one su sve za miran otpor", a samo mali broj ljudi van tih stranaka "su za radikalnije metode resavanja krize na Kosovu". Ne iskljucujuci ni mogucnost da je organizaciju pod tim imenom osnovala srpska strana, "iako Srbima nije u interesu izbijanje rata na Kosovu", Rugova je ocenio da su Srbi sa Kosova nezadovoljni vlastima u Beogradu "jer su izigrani od strane Milosevica".

Srbima na Kosovu, prema recima Rugove, najvise smeta sto su ostali bez vodecih pozicija, "jer su u fotelje seli kadrovi iz uze Srbije koji vrse eksploataciju Kosova". "Kosovski Srbi se osecaju napustenima kao sto je to bio slucaj sa Srbima u Kninskoj krajini, ali bez obzira na to, oni nisu spremni da sa Albancima razgovaraju o statusu Kosova", rekao je Rugova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /