Utorak, 6. maj 1997.

SPECIJALNI IZVESTILAC UN ZA LJUDSKA PRAVA U POSETI PLJEVLJIMA

Bukovicani spremni za povratak

Jos nema nagovestaja kada ce se tridesetak porodica vratiti u svoje domove, istakla Elizabet Ren posle razgovora sa predsednikom opstine Pljevlja Momcilom Bojovicem

Pljevlja. - Specijalni izvestilac UN za ljudska prava Elizabet Ren izjavila je juce u Pljevljima da, u poredjenju sa drugim mestima, stanje ljudskih prava u toj opstini "nije u nekoj losoj poziciji".

Elizabet Ren je nakon razgovora sa predsednikom SO Pljevlja Momcilom Bojovicem izjavila, da je razlog njene posete briga o raseljenim licima iz sela Bukovice u pljevaljskoj mesnoj zajednici Kovacevici.

Rec je o tridesetak porodica koje su pocetkom rata u susednoj BiH napustile svoje domove i od tada borave u Pljevljima, uglavnom kod svojih rodjaka.

Nezadovoljstvo zbog - zagadjenog vazduha

"Izrazila sam nezadovoljstvo zbog veoma zagadjenog vazduha u Pljevljima. Ovo bi bilo veoma lepo mesto da nije jedno od najzagadjenijih u SRJ, izjavila je Elizabet Ren po zavrsetku razgovora u SO Pljevlja.

Prosle godine je svajcarska organizacija za pomoc u katastrofama posredstvom muslimansko humanitarnog drustva "Merhamet" i danskog saveta za izbeglice u Pljevljima finansirala sanaciju sest kuca raseljenih lica u selu Bukovica. Kuce su osposobljene za stanovanje, a kljucevi vlasnicima podeljeni jos u decembru. Nema, medjutim, nagovestaja kada ce se raseljene porodice vratiti u svoje domove posto u adaptiranim kucama nema drugih uslova za zivot.

- Pre razgovora sa gradonacelnikom srela sam se sa deset ljudi iz Bukovice koji su, sem dvojice, spremni da se vrate. Ali, njima je potrebna pomoc da tamo nastave zivot - rekla je Ren, napominjuci da pod pomoci podrazumeva kucni namestaj i pomoc u stoci i semenu.

U razgovoru iza zatvorenih vrata sa Momcilom Bojovicem, po recima Elizabet Ren, zakljuceno je da je izgradnja puta do Bukovice jedan od prioriteta za opstinu Pljevlja.

- Cini mi se da je gradonacelnik veoma zainteresovan za povratak raseljenih lica u Bukovicu - istakla je Ren, najavljujuci za danas razgovore u Podgorici sa predsednikom Crne Gore Momirom Bulatovicem i premijerom Milom Djukanovicem.

M. M. L.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /