Utorak, 6. maj 1997.

PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE U BOSNI

Pocela registracija izbeglica u Srbiji

Registracija ne dovodi u pitanje izbeglicki status, jer vazi samo za glasanje, a trajace do 7. juna

Beograd. - Otvaranjem 35 registracionih mesta u dvadesetak opstina u Srbiji je juce pocela registracija izbeglica za glasanje na septembarskim lokalnim izborima u Bosni. Registracija ce trajati do 7. juna, a clanovi beogradske kancelarije OEBS i Savezne komisije za pruzanje pomoci izbeglim licima u ostvarivanju njihovih prava na izborima u BiH zadovoljni su pocetkom registracije i odzivom potencijalnih biraca.

"Prema prvim informacijama nasih supervizora odziv je zadovoljavajuci s obzirom na to da je ovo tek pocetak akcije. Nasi podaci govore da je odziv narocito dobar u Irigu, gde se za prva tri sata registrovalo dvadesetak izbeglica. Neki su pesacili i po sest kilometara ne bi li se prijavili", izjavio je "Nasoj Borbi" Zivota de Luka, koordinator beogradske kancelarije OEBS. De Luka naglasava da je informativna kampanja tek pocela, te da stoga mnoge izbeglice nisu upoznate sa ciljevima registracije. "Tako su se pojedine izbeglice u Zrenjaninu raspitivale da li ih ova registracija obavezuje na povratak u Bosnu. Objasnili smo im, naravno, da registracija za izbore nema nikakve veze sa povratkom i ne dovodi u pitanje izbeglicki status", dodaje de Luka.

Uz cetiri registraciona mesta otvorena u SO Novi Beograd i ulicama Terazije 45, Ustanicka 194 i Miska Kranjca 12 za registraciju izbeglica u Beogradu angazovana je i mobilna ekipa koja je zaduzena za prigradske opstine. Mada su nadlezni zadovoljni odzivom i u glavnom gradu, u ranim poslepodnevnim casovima na punktovima u Novom Beogradu i na Terazijama nismo uspeli da vidimo nikog od izbeglica.

Kako nam je receno na registracionom mestu na Terazijama do 13 casova registrovalo se jedva desetak izbeglica. "Srpska posla. Svi ce cekati poslednji dan za registraciju", komentarisao je clan registracione ekipe. "Nadam se da cemo posao dobro obaviti. Tim je dobar i odlicno obucen za ovaj posao", rekao je OEBS-ov posmatrac iz Italije. Koliko se izbeglica registrovalo u zgradi novobeogradske opstine nismo uspeli da saznamo. "Nije nam dozvoljeno da dajemo bilo kakve informacije", receno nam je u SO Novi Beograd.

S. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /