Subota, 10. maj 1997.

ODLUKA SINDIKATA ZDRAVSTVENIH RADNIKA SRBIJE

Generalni strajk lekara 12. maja

Od ponedeljka zdravstvene ustanove ce raditi kao vikendom i praznicima

Beograd. - Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zastiti stupice u generalni granski strajk u ponedeljak, 12. maja - jednoglasna je odluka Republickog sindikata zaposlenih u ovim oblastima. Od ponedeljka ce u zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje krenu u strajk, biti primenjivan rezim rada koji se inace primenjuje vikendom i praznicima.

- Kako Vlada nije ispunila ni jedan od nasih zahteva, a obavestili smo ih jos 23. aprila, proglasavamo generalni strajk - konstatovao je dr Stevan Djordjevic, predsednik Republickog sindikata, podsecajuci na zahteve zaposlenih: - Trazili smo da nam se isplati prvi deo martovske plate do kraja aprila, drugi deo do 9. maja, prva polovina aprilske plate do 21. maja, ali ni jedan od nabrojanih zahteva nije ispunjen.

Cinjenicu da zahtevi zaposlenih u ovom sindikatu zaista nisu ispunjeni potvrdili su i predstavnici okruznih i regionalnih sindikata, koji su prisustvovali sastanku.

Predsednik beogradskog sindikata radnika ove dve oblasti Jasminka Kupresanin podsetila je da je i prosle godine maj bio obelezen strajkom zdravstvenih radnika, iako u to vreme po zdravstvenim ustanovama ima najvise posla (zbog vakcinacije predskolske dece i izdavanja lekarskih uverenja).

Drugi deo sastanka bio je zatvoren za novinare, a raspravljalo se o dinamici i metodama organizovanja strajka. Kako se, medjutim nezvanicno moglo saznati, strajkaci planiraju da se u sredu, 14. maja, okupe pred zgradom Vlade i jos jednom podsete na svoje zahteve.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /