Subota, 10. maj 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA

Promene vaznije od borbe za vlast

Do izborne platforme treba doci konsenzusom stranaka, pojedinaca i nestranackih organizacija o modelu modernizacije drustva i reformama, izjavio lider demokrata Zoran Djindjic

Beograd. - Demokratska stranka predlaze organizovanje velike rasprave u Srbiji o modelu modernizacije drustva i reformama. Postizanje konsenzusa oko toga treba da bude izborna platforma na bazi koje ce se i formirati koalicija koja ce pobediti na izborima. Sve drugo mi se cini kao neuspesno i kao borba za vlast - izjavio je Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke, na jucerasnjoj konferenciji za stampu. To je bilo, inace i njegovo prvo obracanje novinarima u prostorijama stranke od kada je postao gradonacelnik Beograda.

Predsednik DS je rekao da nije bitno ko ce pobediti na izborima, vec da li ce se u drustvu i medju politickim strankama postici konsenzus o reformama. "S tom platformom mozda ne mozemo pobediti zbog izbornih uslova, ali se na njoj moze graditi buducnost. Ako se budemo bavili dnevnim trgovinama i personalnim pitanjima zemlja ce nam propasti i mi cemo izbore organizovati kao izbore za kapetana broda koji tone. Taj kapetan ce imati cast da poslednji potone", istakao je Djindjic.

Kada bude stvoren siroki demokratski blok, u koji bi usle stranke, pojedinci i nestranacke organizacije, prema Djindjicevim recima, pocece razgovori unutar koalicije "Zajedno" o "asimetricnom povezivanju" tog politickog segmenta i "Zajedno". Tu strategiju, kako tvrdi Djindjic, prihvata Vesna Pesic i Gradjanski savez Srbije.

Saglasnost o zajednickom nastupu

- Sa svim dosadasnjim sagovornicima (Panic, Veselinov, predsednik Studentskog parlamenta - Slobodan Homen, Covic...) postigao sam saglasnost da se razgovori nastave i svi pokazuju veliki stepen saglasnosti o zajednickom nastupu u definisanju platforme, izbornim uslovima kao i redosledu po kome ce se ti uslovi iznuditi - rekao je Djindjic.

I. K.

Upitan da li je o tome razgovarao i sa Vukom Draskovicem, Djindjic je rekao da se ne seca kada se poslednji put sreo sa njim i da prema sporazumima u koaliciji "Zajedno" nije obavezan da u ovoj fazi o svakodnevnim aktivnostima obavestava svog koalicionog partnera.

U slucaju da predlog o prosirenju koalicije ne uspe, Djindjic je rekao da ostaje varijanta "izlaska na izbore u okviru klasicne koalicije koja je postojala na izborima 1996. godine".

Aktivan bojkot izbora i mobilizacija svih demokratskih snaga, prema Djindjicevim recima, bice odgovor na pogorsanje izbornih uslova ili zadrzavanje stanja iz 1996. godine. Dodajuci da je 1996. bila neprihvatljiva u pogledu izbornih uslova, Djindjic je rekao da je opozicija preko toga olako presla.

Otvaranje drzavnih medija i minimum ravnopravnih izbora, po Djindjicevim recima, mora biti rezultat dogovora predsedsednika Vlade Srbije i sefova stranaka. "Ako predsednik vlade ne pozove sefove stranaka na taj dogovor, on ce biti kriv za neregularnost izbora i za nase neucesce na njima. Izbori ce najverovatnije biti krajem godine, i ima vremena do leta da se nesto ucini", istakao je Djindjic.

Pitanje kandidature za predsednika Srbije, po Djindjicevim recima vise nije aktuelno. "U ovoj fazi mi smo podrzali Vuka Draskovica," rekao je Djindjic. Upitan da li bi DS podrzala Bogoljuba Karica kao predsednickog kandidata, Djindjic je rekao da ne bi "jer on ne moze pridobiti Univerzitet, kulturnu javnost i gradsko stanovnistvo, a i ljude bi interesovalo kako je stekao bogatstvo".

Lider DS je rekao da nece putovati na Ravnu goru sa svojim koalicionim partnerom Srpskim pokretom obnove.

Seljacka stranka kolektivno prisla DS-u

Seljacka stranka ciji je predsednik Miladin Zivanovic juce se kolektivno uclanila u Demokratsku stranku. Prema Djindjicevim recima ta stranka ce zadrzati svoj pecat, ime i registraciju i "predstavljace krilo DS koje ce se baviti politikom sela".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /