Subota, 10. maj 1997.

SNAZAN PRITISAK BEOGRADA NA PODGORICU

Ubrzati kompromis u vrhu DPS i drzave

Novo, ostro upozorenje iz najuzeg vrha SPS da su zbivanjima u manjoj federalnoj jedinici "znatno ugrozeni i mnogi vitalni interesi vladajuce partije u Srbiji"

Podgorica, FoNet. - Nakon neuspjelog pokusaja da se jednoglasnim usvajanjem zakljucaka na sjednici Izvrsnog odbora vladajuce partije stvori utisak da je ponovo ostvareno jedinstvo u Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore, iza zvanicnih kulisa nastavlja se teska poziciona bitka za prevlast dviju struja u partijskom vrhu, javlja Montena-faks. Da kompromis jos nije na vidiku govori i cinjenica da je ovih dana, kako saznaje podgoricka agencija, pritisak Beograda na Podgoricu ponovo veoma pojacan, pa se sada u vrhu DPS-a i crnogorske drzave prave nova preracunavanja.

Iz najuzeg vrha Socijalisticke partije Srbije, naime, stiglo je novo, ostro upozorenje da su zbivanjima u manjoj federalnoj jedinici "znatno ugrozeni i mnogi vitalni interesi vladajuce partije u Srbiji" - kako povodom predstojecih izbora, tako i konstituisanja vlasti u saveznoj drzavi - pa je energicno zahtjevano "da se ne odugovlaci sa ostvarivanjem kompromisa" u rukovodstvu Demokratske partije socijalista. To je predsjedniku Momiru Bulatovicu, neki dan, licno saopsteno u kabinetu Predsjednika Republike Srbije, a ista poruka posredno je stigla i crnogorskom premijeru Milu Djukanovicu.

Prema informacijama koje iz vise izvora ima Montena-faks, ocekivanja Beograda nece se tako brzo ostvariti, jer "obje sukobljene strane u crnogorskom vrhu racunaju da su u prednosti", odnosno, navodno, smatraju da "ne bi smjele da - popuste"?! U toku su, kako se tvrdi, i permanentni pokusaji "obrade" pojedinih clanova Glavnog odbora vladajuce partije, kao i poslanika u crnogorskom parlamentu, pa su, stoga, snazna i obostrana ocekivanja da je moguce ostvariti "pobjedu".

Po svemu sudeci, tvrde agencijski izvori, prekjucerasnji sastanak Kluba poslanika DPS-a bio je svojevrsno "pipanje pulsa", a "preracunavanja" dviju sukobljenih strana potrajace i tokom naredne sjednice Glavnog odbora DPS-a, zakazane za 12. maj. Vjeruje se da ce se sama zavrsnica, odnosno pocetak raspleta "DPS drame" odigrati u crnogorskom parlamentu, cije bi zasjedanje trebalo da pocne 15. maja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /