Subota, 10. maj 1997.

STIPE MESIC DOBROVOLJNO SVEDOCIO U HAGU O SRPSKO-HRVATSKIM KONTAKTIMA PRED POCETAK RATA

Sve je pocelo posle susreta Milosevica sa Tudjmanom u Karadjordjevu

Mesic tvrdi da je Tudjman zeleo da opkoli one teritorije u Bosni koje je kasnije hteo da pripoji Hrvatskoj i da je govorio "ono sto drzimo oruzjem bice nase"

Zagreb, Beta. - Potpredsednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Stipe Mesic dobrovoljno je svedocio pred Tribunalom u Hagu 19. aprila, pisu juce hrvatski dnevni listovi, koji iscrpno prenose zapisnik Mesicevog svedocenja. "Srpsko- hrvatski kontakti u vezi sa ratom u Hrvatskoj i podelom BiH vodjeni su na dva nivoa: jedan nivo bili su kontakti Milosevica i Tudjmana, a drugi kontakti predstavnika (bosanskih Hrvata i Srba) Radovana Karadzica i Mate Bobana u Gracu", rekao je Mesic u Hagu. U martu 1991. godine pokusao sam organizovati sastanak Franje Tudjmana i Slobodana Milosevica da bi se sprecio rat, rekao je Mesic koji je tada bio visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice. Tudjman je odlucio da se tada sam sastane sa Milosevicem u Karadjordjevu i "mislim da je tada sve pocelo", rekao je Mesic. On je rekao da je bio iskljucen i iz razgovora o Bosni i da mu je Tudjman zamerio da ometa njegov dogovor sa Milosevicem, kao i da je (bivsi predsednik Herceg-Bosne) Mate Boban jedini covek koji shvata Tudjmana i koji izvrsava njegovu politiku.

U Predsednickim dvorima u Zagrebu razgovarano je o "humanom preseljenju" stanovnika u Bosni i tu je kreirana odluka da Hrvatsko vijece odbrane (HVO) preuzme vlast na podrucju pod hrvatskom kontrolom, rekao je Mesic. On je rekao da je trazio da jedan saborski poverenik ode u Mostar na pocetku sukoba sa Muslimanima i da je tek posle povratka tog poverenika, Drage Krpine, usledio brutalni rat. Mesic tvrdi da je Tudjman zeleo da opkoli one teritorije u Bosni, koje je kasnije hteo da pripoji Hrvatskoj i da je govorio "ono sto drzimo oruzjem bice nase". Tudjman i sadasnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Susak licno su izdali naredbe o slanju citavih jedinica Hrvatske vojske (HV) u BiH iako su javno govorili da u Bosni nema HV vec da se radi samo o dobrovoljcima, rekao je Mesic.

"Boban i (bivsi visoki funkcioner HDZ BiH) Dario Kordic si kolaborirali sa Srbima protiv Muslimana i zbog njih oruzje namenjeno Muslimanima u Sarajevo nije dolazilo", rekao je Mesic. On je rekao da je (lider zapadnobosanskih Muslimana) Fikret Abdic, u bihackom regionu, dobijao velike kolicine goriva od zagrebacke "INE" za borbe protiv Armije BiH. Zlocini u dolini Lasve bili su deo velikog plana o premestanju stanovnistva, tvrdi Mesic. Ratni zlocini u Stupnom Dolu isprovocirali su Muslimane, sto je pomoglo nekome iz HVO da nagovori Hrvate da napuste Vares, rekao je Mesic. Mesic, koji je kandidat HNS na predstojecim predsednickim izborima, svedocenje je zavrsio izjavom da je mu je njegova izjava procitana na hrvatskom jeziku, da je tacna i da ju je dao dobrovoljno, svestan da se moze upotrebiti u sudskom postupku pred sudom u Hagu protiv osoba odgovornih za krsenje medjunarodnog prava.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /